Voorbeschouwing Hel van het Noorden: bondsvrouwen present

Voorbeschouwing

Aanstaande zondag wordt in Groningen de Hel van het Noorden gehouden. De wedstrijd kent dit jaar twee gezichten: bij de vrouwen is het een officieel meetmoment voor de nationale ploeg, de bondsmannen zijn allen afwezig.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!

Dat laatste levert gezien het grote aantal zogeheten ‘meetrainers’ bij de KNRB een zeer karig deelnemersveld op. Zo nemen slechts 23 mannentweetjes (licht en zwaar) de moeite om naar het hoge Noorden af te reizen. Ook staan er maar elf zware SA-skiffeurs ingeschreven. Luuk Adema is de enige echte roeier van naam. De winnaar van zilver bij afgelopen WK voor roeiers onder 23 jaar is inmiddels ook welkom op de Bosbaan, maar neemt als enige van hen de moeite te starten. Tegenstand zal hij vermoedelijk het meeste krijgen van routiniers Gerard van der Velden en Daan Klomp. Ook Job Huigsloot liet al eerder zien hard te kunnen skiffen.

Tibben
De kans is echter groot dat iemand in de lichte categorie sneller vaart. Absolute topfavoriet is Obbe Tibben, de lichtgewicht skiffeur die vorig jaar na enig tumult de snelste bleek van allemaal. Inmiddels is de pas 19-jarige roeier van Skøll weer een jaar verder en is de tegenstand beduidend minder. Al zijn er ook andere lichtgewichten die een snelle tijd kunnen roeien. Tibben’s clubgenoot David Kampman was bij de Tromp Boat Races bijzonder snel, net als Damion Eigenberg en Ward van Zeijl.

Voorbereidingstijd
Het gebrek aan kwaliteit en kwantiteit bij vooral de zware mannen staat in schril contrast met de vrouwenvelden. Ondanks de korte voorbereidingstijd na het late WK in Plovdiv wees hoofdcoach Josy Verdonkschot het evenement aan als meetmoment. Doordat de vrouwen nog relatief kort bezig zijn met trainen is het lastig te zeggen wie er het beste voor staat. Een en ander is uiteraard afhankelijk van hoeveel rust men genomen heeft en hoe druk men is met andere bezigheden. Van de scullsters ontbreekt een aantal toppers, zoals de winnares van vorig jaar Karolien Florijn, nationaal kampioen Lisa Scheenaard en vaste kracht uit de dubbelvier Sophie Souwer.

Herintreders
Er blijven echter genoeg kanshebbers over. Uit de bronzen WK-dubbelvier maken Nicole Beukers en Olivia van Rooijen kans. Roos de Jong – uit de nationale dubbeltwee – scoorde vorig seizoen met een tweede plek bij het NK al uitstekend en behoort ook tot de favorieten. De ogen zullen ook gericht zijn op herintreders Inge Janssen en Carline Bouw uit de olympische zilveren dubbelvier van 2016. Janssen nam afgelopen seizoen vrijaf en Bouw keerde na de komst van een baby vorig seizoen terug als boordroeister. Nu wil zij zich ook laten gelden in de skiff. Interessant is hoe de in het najaar sterk presterende Janneke van der Meulen zich handhaaft tegen deze toppers.

Bondstweetjes
Ronduit indrukwekkend is het aantal bondstweetjes. Met bij het WK alle boordboten gevuld leek Verdonkschot voldoende mensen in zijn reservoir te hebben, toch nodigde hij dit najaar weer een nieuwe groep ‘meetrainers’ uit. Alles bij elkaar tellen we maar liefst twaalf tweezonders die van bondswege zijn samengesteld. Op papier zouden voormalig nationaal kampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester de favoriet moeten zijn. Laatstgenoemde is echter pas net klaar met een druk co-schap en liet afgelopen WK lopen.

Outsiders
Aletta Jorritsma en José van Veen hebben eerder al in verschillende combinaties hard gevaren en hetzelfde geldt voor Monica Lanz en Ellen Hogerwerf. Winnaressen van EK-zilver Laila Youssifou en Elsbeth Beeres behoren zeker tot de kanshebbers en wellicht kunnen ook de ervaren Kirsten Wielaard en Lies Rustenburg iets laten zien. Winnares van vorig jaar Marleen Verburgh is nu gekoppeld aan Lisanne Brandsma. Let echter ook op het meetrainduo Miriam Visser/Tinka Offereins. In trainingen laten zij zich naar het verluidt veelvuldig van voren zien.