Voorbeschouwing NK Indoor: volop spanning bij vrouwen

Voorbeschouwing

Het begint een terugkerend verhaal te worden. De top bij de mannen laat nationale wedstrijden voor wat ze zijn, maar de beste vrouwen moeten zich van hoofdcoach Josy Verdonkschot wél laten zien. Verwacht morgen bij de nationale kampioenschappen indoorroeien dan ook vooral spanning en spektakel in de open categorieën bij de vrouwen.
[su_quote] Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
De laatste jaren waren het twee vrouwen die met de titel aan de haal gingen. José van Veen en Lisanne Brandsma wonnen beiden al meerdere malen in de Sporthallen-Zuid in Amsterdam en zijn ook nu twee van de grote favorieten.

Van Veen
Vorig seizoen was Van Veen de rapste en bleek Tinka Offereins uiteindelijk haar grootste uitdager. De grote vraag is of de relatief minder ervaren Offereins – afkomstig uit het Project 2020 – nu weer een extra stap gezet heeft en Van Veen kan passeren. De nummer 3 van vorig jaar, Hermijntje Drenth, is ook weer van de partij.

Prioriteitsboten
Opvallend genoeg zit bij de favorieten niemand uit de prioriteitsboten dubbelvier en vierzonder. Van hen zijn Karolien Florijn en Ymkje Clevering vermoedelijk de sterksten. De roeisters uit de dubbelvier zijn over het algemeen iets ranker gebouwd en missen daardoor enkele kilo’s die bij het ergometeren zo nuttig zijn.

Laga
Op het zelfde tijdstip wordt ook de strijd om de nationale titel bij de vrouwen onder de 23 jaar verroeid. Ook die is interessant, want het zou zo maar eens kunnen dat de twee winnende Laga-vrouwen (Tessa Dullemans en Dieuwertje den Besten) van vorig jaar opnieuw een stap hebben gemaakt en nu richting een tijd gaan van laag in de 6:40, iets wat ze vermoedelijk ook in de top van het open veld zal brengen.

Record
Bij de lichte vrouwen start Marieke Keijser nog in het onder 23-veld en mikt vermoedelijk op haar eigen nationaal record van 7:02,6, dat ze vorig jaar neerzette. In het open veld zal het spannend worden tussen olympisch kampioene Ilse Paulis en vaste bondsreserve Martine Veldhuis.

Wullings
De animo van de zware mannen om te starten bij dit NK wordt steeds kleiner. Niet alleen de bondsmannen laten het evenement liggen, ook de roeiers uit de subtop zijn amper nog aanwezig. Grootste kanshebber nu is Bo Wullings, van het organiserende Nereus, waarvan verder amper iemand meedoet.

Langen
Christiaan Rosendaal van Thêta, die vorig jaar al tweede werd met een tijd vlak onder de 6:00, is vermoedelijk zijn belangrijkste tegenstander. Al is de deelname van voormalig olympiër en inmiddels gestopte Harold Langen ook opvallend. De voormalige lichtgewicht is over het algemeen geen geweldenaar op het droogroeiapparaat.

Tibben
Tegenvaller voor de organisatie is de absentie van Obbe Tibben, laatste twee jaar steevast goed voor een record bij de lichte mannen onder de 23 jaar. Snelste lichte man zou nu zo maar eens Leander Geschiere van Skadi kunnen zijn. Hij ging al meerdere malen onder de 6:20.

De loting en tijdschema zijn hier te vinden.