Voorbeschouwing NK Indoor: weinig toppers aanwezig

Voorbeschouwing

Ondanks de huidige corona-epidemie vinden zaterdag de nationale kampioenschappen indoorroeien plaats. Bekende toproeiers zullen in de sporthal van Amsterdam-Zuid mondjesmaat aan de start verschijnen en de Elite-velden zijn klein. Toch zal de strijd – met name vanwege het heroïsche element – altijd boeiend zijn.

De wedstrijd is een opmerkelijk evenement midden in coronatijd. Hoewel het volgens de huidige maatregelen kan en veel roeiers en coaches blij zullen zijn een wedstrijd te kunnen starten, zijn er ook vraagtekens bij te zetten. In hoeverre zijn we geholpen met een indoorevenement waarbij een dag lang mensen hun longen tot in het diepst zullen uitblazen en weer vullen? Aan de andere kant zijn er zeker maatregelen getroffen om een superspreader-event te voorkomen. Publiek is niet welkom en de roeiers mogen pas 50 minuten voor aanvang naar binnen en moeten ook meteen weer naar buiten.

Bruijnincx
De nationale roeitop – en met name de mannen – lieten het evenement de laatste jaren al links liggen en dat is dit keer ook het geval. Zo telt het vrouwenelite-veld slechts twee namen: Ingmar Visser van Proteus-Eretes en Marit de Jonge van Skadi. Gezien de persoonlijke records zal de race vermoedelijk een prooi worden van Visser. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de snelste dagtijd neer te zetten. In het DSB-veld verdedigt wereldkampioen in deze leeftijdscategorie – Lisa Bruijnincx – haar ergotitel. Met 6:41,4 zal ze nog een flinke kluif hebben haar tijd van vorig jaar te verbeteren.

Njord-mannen
De roeister van Njord is niet de enige van haar vereniging die volop met kansen naar Amsterdam reist. Vorig jaar waren de Leidenaren nog onderdeel van een grote rel waarbij een ergometer niet goed contact maakte met het tijdwaarnemingssysteem. Daardoor ging zowel de nationale titel bij de Elite-mannen als die in het SB-veld aan de neus van de Njordroeiers voorbij. En dat terwijl zij wel de snelste tijd neerzetten. Dit keer zijn Dolf Rutten (Elite) en Thijs Ruiken (SB) terug om revanche te nemen. Rutten kwam toen tot een tijd van 6:00,8, Ruiken dook zelfs onder de magische grens van zes minuten (5:59,7).

Triton
Tegenstand komt met name van Triton die net als Njord vorig jaar een aantal sterke mannen opstelde. Pieter van Veen roeide al meerdere malen onder de 6:00 en hetzelfde geldt voor Eli Brouwer. Zij starten in respectievelijke het Elite-veld en de onder 23-categorie. Gezien de ergometeropstelling wordt ook een snelle tijd verwacht van Stijn Wieling (Skøll) en Niek van der Grift. Laatstgenoemde is lid van een grote groep sterke roeiers van Proteus-Eretes.

SB-toppers
Zo wordt in het SB-veld wordt bijvoorbeeld de winnaar van de Hel van het Noorden in de twee-zonder, Johannes Lakke, genoemd als gevaarlijke outsider. Hetzelfde geldt voor Martijn Bos van Skadi die op zijn club twee weken terug al een tijd van 5:59 op de klokken zette. Het kleine Euros stuurt Emiel Tempelman voor een snelle tijd en ook Saurus heeft met SB-WK-ganger Nykle Krijgsveld een sterk ijzer in het vuur. En wat kan de nieuwe Nereus-aanwinst Lucas Keijzer?

Licht
Bij de lichtgewichten zijn er geen uitgesproken favorieten. Op basis van de tijden van vorig seizoen maakt Stijn Meijer (LSB) de grootste kans. De roeier van Njord kwam toen tot een tijd van 6:20,1. Maar let vooral ook op Cornelus Palsma. Deze roeier heeft ook de Franse nationaliteit en kwam tot nu toe voor Frankrijk uit op titeltoernooien. Vorig jaar roeide hij in het zware veld naar 6:13,9. De vraag is nu of hij met minder gewicht net zo hard gaat. Het zou een sensatie betekenen. Het huidige nationale record staat immers op 6:14,7 van Obbe Tibben.