Zeven talentboten en drie paraploegen aan de start van WC Varese

Voorbeschouwing

De bondsequipe laat de tweede wereldbekerwedstrijden van aanstaand weekeinde aan zich voorbij gaan. Dat betekent echter niet dat er geen Nederlandse boten deelnemen. Talentcoach Diederik de Boorder laat in Varese zeven ploegen van start gaan en daar komen nog eens drie paraboten bovenop.

Men treft sterke internationale tegenstand. Waar de Europese landen elkaar al troffen bij de EK van Bled twee weken terug, is Varese voor veel niet-Europese boten de eerste internationale krachtmeting. Grote roeinaties als Australië, China, Canada en de Verenigde Staten zijn nu aanwezig. Het is dan ook niet aannemelijk dat de Nederlandse ploegen – die voornamelijk gaan om ervaring op te doen – medailles zullen binnen halen.

Kettler
De uitzondering op deze regel is wellicht lichtgewicht skiffeuse Tosca Kettler. De roeister van Orca was de enige Nederlandse deelnemer bij de vorige wereldbekerwedstrijden in Zagreb en pakte daar zilver. Gezien de tegenstand is een medaille en zelfs goud niet ondenkbaar. Ze zal dan moeten afrekenen met onder andere de Britse Olivia Bates en de Franse Aurelie Morizot.

Bondsroeiers
Twee roeiers die dicht bij de equipe van hoofdcoach Eelco Meenhorst staan zijn Pieter van Veen en Nika Vos. Beiden stonden langs de kant bij afgelopen EK, maar voor Vos wordt het straks na Varese weer anders als ze met Lisa Scheenaard in de dubbeltwee wordt gezet. De roeister van Skøll acteert in Italie in de skiff en daar treft ze onder andere de vorige wereldbekerwinnares uit Spanje, Virginia Dias Rivas en de bronzen medaillewinnares van vorig WK, de Australische Tara Rigney.

Triton-twee
Van Veen kreeg echter te horen dit jaar geen kans meer te maken op de WK. Hij is nu weer terug bij zijn oude maatje Eli Brouwer. De Triton-twee liet vorig jaar in Luzern met een tijd van 6:25,62 al zien snel te kunnen varen en eind april werden ze dan ook nationaal kampioen. Met drie absolute toplanden (Groot-Brittannië, Zwitserland en Italië) lijkt het podium nog te hoog gegrepen, maar stiekem hopen op een finaleplek kan wellicht wel. Ze zullen dan wel liefst elf andere boten uit moeten schakelen.

Skøll
Het Amsterdamse Skøll heeft niet alleen Vos in Varese roeien. Ook de mannen skiff en dubbeltwee bevat roeiers van de Jan Vroegopsingel. Routinier Wibout Rustenburg bemant de eenmansboot en de fysiek sterke Stijn Wieling en Jorn Salverda (tevens voor Vidar roeit) zitten in de dubbeltwee. Voor beide ploegen geldt dat het mooi zou zijn als ze een compleet toernooi inclusief halve finales kunnen varen.

Scullers
Hetzelfde geldt voor de vrouwen dubbeltwee van de zogeheten High Potentials Margot Leeuwenburgh en Marije IJpma. De combinatie van Njord en Proteus-Eretes roeide tot nu alleen nog maar samen bij de Wedau Regatta van Duisburg en daar werden ze zesde en negende. De tegenstand zal nu vermoedelijk nog wat zwaarder zijn. De lichte dubbelvier van Brian Poll, Niels van Vliet, Maxim den Boogert en Max Gompel (Triton/Laga/Dudok) treft enkel de sterke landen Duitsland en Italië. Het zou mooi zijn als een van die boten verslagen zou worden.

Paraploeg
De pararoeiers van Jan Klerks waren al in Italië en roeiden vorig weekend op hetzelfde meer (maar dan aan de andere kant) al een grote wedstrijd. Corné de Koning en Chantal Haenen gaan op voor revanche want moesten in Gavirate opgeven wegens een blessure. Opkomende ster in het pararoeien is Eva Mol, zij roeide vorige week al vooraan.

Een tijdschema en resultaten zijn hier te vinden.