Obbe Tibben over WKcoastal: ‘Sport is gebaat bij verandering en nieuwe dingen proberen’

Voorbeschouwing

Van vrijdag tot en met zondag zijn de wereldkampioenschappen coastalroeien. In het Portugese Oeiras doen drie skiffeurs mee: Koen Metsemakers, Obbe Tibben en Guus Mollee. De laatste twee gaan samen tevens in een dubbeltwee. Ook een vrouwendubbeltwee wordt afgevaardigd.

Voormalig lichtgewicht Tibben gaat – ondersteund vanuit de bond – de strijd aan om te kijken of coastal iets voor hem is, niet in de laatste plaats omdat het lichte roeien uitgefaseerd wordt op het internationale roeitoneel. Tibben: “Lichte roeiers zijn misschien wel beter op coastal. Het gaat om lange afstanden (6 kilometer, red.), wendbaar zijn is belangrijk en je kunt misschien makkelijker over golven heen in plaats van er dwars doorheen. Voor mezelf denk ik dat sport gebaat is bij verandering en nieuwe dingen proberen.”

Testevenement
Dat was voor Tibben een reden om naar het coastal te gaan kijken en het toernooi dit weekeinde in te gaan als testevenement. “Het is ook echt wel een andere tak van sport”, weet hij. “Ik heb het nu een paar keer gedaan. Het heeft veel te maken met tactiek en deels een portie geluk met stroming en golven. Dat het ook een tactisch aspect heeft maakt het een leuk spel. Ik ga ervaren wat voor soort roeien je hiervoor nodig hebt.”

(tekst loopt door onder de afbeelding van het wedstrijdparcours)

Tactisch
Ter voorbereiding heeft Tibben een aantal keer bij voormalig coastalkampioen Mitchel Steenman in de boot gezeten op de Vinkeveense Plassen. En met Skøll heeft hij ook wat ervaring opgedaan op coastalwedstrijden. “Maar naar mijn idee gaat het toch wel heel anders zijn dan op een plas met een mooi zonnig weertje en een bootje dat golven maakt. We gaan merken wat het meebrengt en of ik een kans maak als ik weinig op zee heb gevaren. Kun je met eigen fitheid en kennis van het roeien de jongens die het tactische aspect beter kennen bij blijven?”

Metsemakers
Tibben weet weinig van zijn opponenten, behalve van Metsemakers. Die beschouwt hij als titelkandidaat. Maar ook hij ligt vrijdag voor het eerst aan de start. “We springen letterlijk in het diepe”, lachte Metsemakers voor de NOS-camera. “De hoofdmoot blijft het baanroeien, maar dit is een klein uitstapje voordat we waarmee weer beginnen.” Tibben staat er anders in: “Ik ga kijken wat ik er als toekomstperspectief in zou kunnen zien. Ik ga merken wat mijn conclusie is na dit evenement. Daarna wil ik kijken naar doorgroeimogelijkheden en waar ik mij de komende jaren nog in wil verbeteren.” Dat zou coastalroeien kunnen zijn.

Hier is meer informatie over deze WK te vinden, hieronder staat de livestream.