Westelijke Regatta / NK Groot: alle junioren mogen meedoen

Voorbeschouwing

Aankomend weekeinde vinden op de Willem-Alexanderbaan de nationale kampioenschappen voor grote juniorenboten vinden plaats. Meer dan 200 ploegen dingen in verschillende boottypes mee om de Nederlandse titels.

Aanvankelijk was het nog een heel gedoe om alle junioren aan de start te krijgen. Volgens de coronaregels van het kabinet was het officieel alleen maar toegestaan voor mensen onder de 17 om aan sportwedstrijden deel te nemen. Pas begin deze week werd bekend dat deze voorwaarde verviel waardoor nu toch iedereen kan deelnemen.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Plovdiv
De meeste ogen zullen zijn gericht op de roeiers die nog in de race zijn om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen voor junioren, begin augustus in het Bulgaarse Plovdiv. Onlangs werd bekend dat deze wedstrijd ondanks de coronacrisis door zal gaan. Bij de jongens lijkt er een snelle dubbelvier te zijn gemaakt met Gianni Perotti (Willem III), Edward den Beer Portugael (Viking), Gunnar van den Hoogen (Wetterwille) en Tijn Lubbert (Hunze). Laatstgenoemde is ook in de dubbeltwee favoriet met zijn verenigingsgenoot Lucas Keijzer die in april met overmacht de nationale titel in de skiff pakte.

Meisjes
Bij de meisjes heeft de Groningse vereniging ook een sterke troef in handen met de dubbeltwee van nog jonge Anna Menke en de sterke Marg van der Wal. Cadeau zullen ze de titel zeker niet krijgen want Amsterdam heeft met Lotta van Westreenen (Willem III) en Phaedra van der Molen (Amstel) ook een sterke troef in handen. Deze vier zullen ook samen in de dubbelvier aantreden. Tegenstand krijgen ze van de beoogde WK-dubbelvier van hun clubgenoten van Willem III (Lina Schwartz en Emma Eggenkamp) en De Hunze (Louise Liemberg en Jente Jongsma).

Coupe
Ook mikt de roeibond op grootschalige deelname aan de Coupe de la Jeunesse in Oostenrijk dit jaar. Verenigingen mogen daar zelf ploegen voor samenstellen die bij dit NK voor het eerst in wedstrijdverband tegen elkaar varen. Uit de inschrijvingen valt op te maken dat veel clubs met dit oogmerk al zijn gaan combineren met andere verenigingen. Ploegen kunnen een uitzending verdienen tijdens de nieuw gehouden Dutch International Youth Regatta (DIYR) op3 en 4 juli.

De wedstrijden zijn via onderstaande ivestream realtime te volgen.