Mannentweetjes strijden vanaf vandaag om EK-tickets

Voorbeschouwing

De komende dagen knokken op de Bosbaan verschillende mannenkoppels. De inzet is een aantal startbewijzen voor de Europese kampioenschappen. Het gaat hierbij om mannenvelden waarin meerdere kapers op de kust zijn: tweezonder en de lichtgewicht dubbeltwee.

Bij de stuurmanloze twee zijn de belangrijkste gegadigden de regerend nationaal kampioenen van Triton – Kaj Hendriks en Jacob van de Kerkhof – en de wat later geformeerde boot van krachtpatser Guillaume Krommenhoek en de weer tot boordroeier getransformeerde Niki van Sprang. De gebroeders Ralf en Rik Rienks kregen ook een uitnodiging voor de trial. Zij worden bijgestaan door hun vader Nico.

Lichtgewichten
In de lichte dubbeltwee zijn alle ogen gericht op de jonge ploeg van Obbe Tibben en David van Velden. Laatstgenoemde is pas 19 jaar en roeide vorig seizoen nog bij de juniorenWK. Het Skøll-duo beschikt over veel vermogen en is mede om die reden opgenomen in het bondstalententeam. Ze zullen voor het EK-startbewijs echter wel moeten afrekenen met de ervaren Ward van Zeijl en Bart Lukkes. Deze Leidenaren doen op eigen gelegenheid sinds anderhalf jaar een poging om de Olympische Spelen te bereiken. Ook de Utrechters Lay de Jong en Stijn Kanters starten in deze ticketrace.

Onzekerheid

Alle ploegen racen meerdere keren over 2000 meter tegen elkaar. Wie twee keer wint, mag naar Polen. Vanuit Poznan kan dan vervolgens weer worden doorgezet richting het olympisch kwalificatietoernooi.  Maar of de EK ook doorgaat is echter nog lang niet zeker. Naar verwachting komt roeifederatie FISA deze zaterdag met een update over het evenement.