Talenten racen dit weekeinde in Duisburg

Voorbeschouwing

Tientallen Nederlandse ploegen gaan komende dagen net over de grens in Duitsland race-ervaring opdoen. In Duisburg wordt de traditionele Wedau Regatta gehouden. De roeibond gebruikt de wedstrijd onder andere om de net gevormde U23-ploegen te testen.

Daarnaast doen alle toptalenten van het zogeheten High Potential-programma van bondscoach Diederik de Boorder mee. Bij de mannen zijn dat Wibout Rustenburg (Skøll) en Eli Brouwer (Triton) in de skiff en Jorn Salverda (Vidar) en Stijn Wieling (Skøll) in de dubbeltwee. Marije IJpma van Proteus-Eretes werd na haar zesde plaats bij het NK ook in dit programma geplaats. Zij start met Margot Leeuwenburgh (Njord) in de dubbeltwee en Lisanne van der Lelij (Orca) in de skiff.

Dubbelvieren
Bondscoach U23 Rogier Blink formeerde het weekeinde na het NK tal van ploegen. Bij de vrouwen is net als vorig jaar de dubbelvier de grootste blikvanger. Voormalig topjunior Jente Jongsma (Nereus) zit daarin op slag met achter haar wereldkampioen van vorig jaar, Vera Sneijders (Thêta) en de talenten Claire de Kok (Njord) en Lotte Jansen (Laga). Daarnaast is er nog een tweezonder (Van Aanholt/Wilms) en een acht.

Mannen
Bij de mannen ligt de nadruk eveneens op de scullers. Op papier is de dubbelvier ijzersterk met nationaal kampioen Wietse Morreau en erkend snelle skiffeur Lucas Keijzer (beiden Nereus). Met de onlangs doorgebroken Erik Talens van Gyas en Jelle Bakker (nu Aegir) ligt er een boot die ook internationaal hoge ogen moet kunnen gooien. Ook is er een acht geformeerd. Na Duisburg gaan de selecties weer open voor de roeiers die uit Amerika komen.

Universiade
Naast alle bondsploegen doen er ook boten mee die zijn gemaakt voor de Universiade die begin augustus in China wordt gehouden. Ten slotte zijn er ook een aantal verenigingsploegen aanwezig van met name Nereus, Skøll en Triton. Njord, Proteus-Eretes, Aegir en Argo sturen ook enkele roeiers.

Alle informatie over de wedstrijd is hier te vinden.