Voorbeschouwing EK vrouwen: wederom medailleregen?

Voorbeschouwing

De medaillekansen zijn bij de vrouwenvloot ongeveer gelijk aan die van de mannen, misschien zelfs nog wat groter. Vier ploegen verdedigen hun titel van vorige jaar en daarnaast zijn er nog twee of misschien zelfs drie mogelijkheden voor eremetaal. NLroei zet ze op een rij.

W4-
Vorig jaar pakte de vier met Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met overmacht de Europese titel en het lijkt het er niet op dat deze boot inmiddels aan vorm heeft ingeboet. Italië, Polen, Ierland, Roemenië en zeker ook Denemarken zullen echter wel in de gaten gehouden worden. Dat laatste land stelde vorig jaar in Poznan teleur, maar was het jaar ervoor nog een geduchte tegenstander.

LW2x
Ilse Paulis en Marieke Keijser zijn net als de vierzonder favoriet voor goud. De laatste jaren zijn ze op Europees niveau ongenaakbaar en hoofdcoach Josy Verdonkschot sprak onlangs openlijk uit dat hij denkt dat hij de beste dubbel van de wereld heeft. De marges in dit veld zijn door de gelijke gewichten echter klein, dus het is altijd opletten voor een uitschieter van een concurrent, zoals bijvoorbeeld die van de Roemenen bij de WK van 2018. Zij zijn ook nu van de partij, net als de Britten die vorig jaar moesten overslaan vanwege corona, maar in 2019 nog op het podium stonden in Linz. Italië, Frankrijk en Zwitserland zijn eveneens niet te onderschatten.

W4x
De races in de dubbelvier zijn de laatste jaren enigszins voorspelbaar. Het zijn binnen Europa steevast Polen, Duitsland en Nederland die de dienst uitmaken en in wisselende volgordes op het podium verschijnen. Heel soms laat ook Oekraïne zich zien. Dit zijn samen met de nieuwe boot van Groot-Brittannië ook deze editie van de EK de ploegen om op te letten. De ervaren boot met Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Laila Youssifou en Nicole Beukers zal vermoedelijk echter alleen met goud tevreden zijn.

W2x
Met twaalf ingeschreven boten is dit een relatief klein veld waar zeker kansen liggen voor Lisa Scheenaard en Roos de Jong. Bij de WK in 2019 was het brons en vorig jaar in Poznan zilver. Roemenië was beide keren sterker, dus dat zal waarschijnlijk ook nu de belangrijkste concurrent zijn. Frankrijk zat telkens dichtbij en heeft een nieuwe roeister opgesteld. De vraag is dus hoe dat zal uitpakken. Opvallend genoeg is de ervaren Tsjechische boot aanwezig en ook de Italianen hebben een nieuwe opstelling.  

W8+
Nederland probeert zich nog met een acht te kwalificeren voor de Olympische Spelen en de EK is daar een belangrijke graadmeter voor. Er zijn nog twee plekken te verdienen en vooralsnog is Groot-Brittannië het enige Europese land dat zich voor Tokyo heeft geplaatst. Dat is in Varese dus een belangrijke concurrent, net als titelverdediger Roemenië dat ook nog naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) moet. Duitsland en Rusland zijn outsiders voor de boot die met Marloes Oldenburg en Nika Vos sterker lijkt dan vorig jaar.

W1x
Zoals al eerder vermeld sloot Sophie Souwer zich vorig week aan bij de equipe van Verdonkschot. Het is dus even de vraag wat zij kan, al wezen de eerste onderlinge testresultaten aan dat het met de vorm wel goed zit. Voor een plek in de finale is het dringen geblazen met de Ierse Europees- en wereldkampioen Sanita Puspure, voormalig wereldkampioen Jeannine Gmelin (Zwitserland), meervoudig medaillewinnaar Magdalena Lobnig (Oostenrijk), vice-olympisch kampioen Fie Udby Erichsen en de nummer 4 van de laatste WK, de Britse Victoria Thornley. Het Griekse talent Anneta Kyridou is ook iemand om rekening mee te houden.

W2-
Met José van Veen en Ilse Kolkman stuurt Nederland een nieuwe combinatie in dit nummer. De ploeg heeft het ‘geluk’ dat dit veld bij de laatste wereldkampioenschappen de top vooral bestond uit niet-Europese landen. Toch zijn er vorig seizoen voldoende andere sterke boten opgestaan. Roemenië is de regerend kampioen en ook Spanje presteert de laatste jaren goed. Let vooral op de nieuwe Britse ploeg met Polly Swann en Helen Glover. De laatste is tweevoudig olympisch kampioen in dit nummer en maakt nu een comeback.   

LW1x
Martine Veldhuis heeft zich als reserve van de lichte dubbeltwee de laatste jaren geweldig ontwikkeld. Vorig jaar pakte ze in Poznan zomaar de Europese titel in dit nummer. Deze editie krijgt ze echter ook te maken met de Britse Madeleine Arlett, die bij de WK in 2019 nog te snel was. Frankrijk, Duitsland en Polen hebben een wissel gemaakt in de olympische dubbel en daardoor ook een nieuwkomer in de skiff opgesteld.

Para
Tijdens de EK worden ook paranummers verroeid. Voor Corné de Koning en Annika van der Meer wordt het de eerste keer sinds de wereldkampioenschappen van Linz dat zij het op zullen nemen tegen de Britten. Toen moesten zij voor het eerst sinds lange tijd weer eens genoegen nemen met de tweede plaats. Ook start er een mixedvier die vijf tegenstanders heeft.