Voorbeschouwing Hel van het Noorden: it giet on!

Voorbeschouwing

Het was lang onzeker of de traditionele krachtmeting op het Eemskanaal aanstaande zondag door zou kunnen gaan. De organisatie staat nog voor de opdracht ervoor te zorgen dat alles rond de wedstrijd rond 17:00u klaar is en de sociëteit van Aegir gesloten kan worden.

En hoewel de olympische roeiers de zes kilometer lange wedstrijd grotendeels links laten liggen, valt er in de verschillende categorieën alsnog een interessante strijd te verwachten. Lange-afstandsspecialist Lennart van Lierop won eerder al de Tromp Boat Races en is ook nu weer van de partij. Tegenstand valt met name te verwachten van zijn vereniging Skoll. Olympiër Jan van der Bij dolf in Hilversum twee maanden terug nog het onderspit, maar zal nu meer trainingsuren in de benen hebben.

Van Kuijk
Ook een derde verengingsgenoot maakt kans. Was Brecht van Kuijk eerder nog ruim langzamer dan Van Lierop, in Turijn bij de Silverskiff was hij sneller en vlak erna schreef hij de Paul Veenemans Prijs op zijn naam. Kortom: Van Kuijk is de man in vorm. Outsiders zijn te vinden in een grote groep fysiek sterke Laga en Triton-roeiers en vlak voormalig nationaal junioren kampioen Lucas Keijzer die nu voor Nereus uitkomt.

Achtselectie
Bij de vrouwen is ook een interessant deelnemersveld aanwezig. Een deel van de vrouwenacht-selectie van afgelopen jaar wil zich graag laten zien deze Hel. Zo roeit Marloes Olderburg een thuiswedstrijd en zal daar zeker voor getraind hebben. Hetzelfde geldt voor Aegir-roeister Ilse Kolkman. Laga heeft Dieuwertje den Besten en Maartje Damen die terugkeert op het hoogste niveau. Ook Lisanna Brandsma (Skadi), Nika Vos en Elsbeth Beeres (beiden Skoll) maken kans.

Bruijnincx
Maar of het genoeg is om wereldkampioen onder 23 jaar in de dubbeltwee, Lisa Bruijnincx, voor te blijven is hoogst onzeker. De Leidse was ongenaakbaar bij de Tromp Boat Races. Ook juniorentopper Marg van der Wal (Hunze) is aanwezig. In de lichtgewicht categorie wacht waarschijnlijk een mooie strijd tussen de fitte Tosca Kettler (Orca) en de ervaren Iris Hochstenbach (Gyas). Bij de tweezonders is Orca met nationaal kampioen Wia Ruiter aan boord favoriet.

De loting staat hier.