Voorbeschouwing EK 2020: Nederland kandidaat voor winst medaillespiegel

Voorbeschouwing

Morgen gaan in Poznan de Europese kampioenschappen van start. Nederland is aanwezig met een van de grootste equipes en beschikt bovendien over een hele reeks aan medaillekandidaten.

Ondanks de weer oplaaiende coronacrisis is het alleen Groot-Brittannië dat verstek laat gaan, waardoor 31 landen vertegenwoordigd zijn. De Nederlandse equipe stond al enige tijd op stand-by om zo snel mogelijk naar Polen te vertrekken mochten de grenzen voor Nederlanders onverhoopt dichtgegooid worden.

Kansen
Technisch directeur Hessel Evertse reisde om die reden zelfs een week eerder af naar Polen om vanaf daar de situatie in de gaten te houden. Zijn vloot is in elk geval een van de meest kansrijke voor het aanvoeren van de medaillespiegel. Al is het bijzonder lastig in te schatten hoe de verschillende landen uit de afgelopen coronaperiode zijn gekomen

Wereldkampioen
De wereldkampioenen uit de mannendubbelvier zijn op basis van hun overmacht in 2019 in elk geval topfavoriet. Het sterke Polen zal op het thuiswater vermoedelijk goed voorbereid zijn en ook Italië is traditioneel sterk. Duitsland kwam vorig jaar minder goed voor de dag dan verwacht maar lijkt hun boot te hebben versterkt met de getalenteerde Tim Ole Naske, die nu de slagpositie bemant.

Broenink
Skiffeur Stef Broenink stapte dit seizoen van de skiff over naar de dubbeltwee met Melvin Twellaar. Eerder hebben zij al laten zien over flinke snelheid te beschikken en in dit veld zonder duidelijke topfavoriet lijken kansen te liggen. De andere kant van dat verhaal is dat de tegenstand kwantitatief sterk is met veel mogelijke kapers op de kust. Ook zij hebben met Polen een sterke concurrent, net als Litouwen, Ierland, Zwitserland en Roemenië. Frankrijk viel op het laatste moment weg door een positieve coronatest. NLroei tipt Nederland zeker voor een medaille.

Holland Acht
De Holland Acht maakt zich op voor weer een tweestrijd met de tot vorig jaar onverslaanbaar geachte Deutschland Achter. Bij de wereldkampioenschappen eindigde het octet van Mark Emke echter op slechts een halve seconde achterstand. Zijn de Duitsers nu eindelijk te pakken? Met slechts vijf ingeschreven ploegen waaronder het niet zo sterk geachte Litouwen lijkt een medaille haast een zekerheid.

Lichtgewichten
De vrouwenploeg van Josy Verdonkschot heeft ook zeker vijf medaillekandidaten. De lichtgewicht dubbeltwee van Ilse Paulis en Marieke Keijser is gezien hun karrenvracht aan medailles inmiddels bijna een zekerheid voor een podiumplek. Om te winnen moeten zij afrekenen met onder ander Frankrijk en Wit-Rusland. Roemenië is vanwege de wereldtitel in 2018 op papier de sterkste concurrent, maar presteerde sindsdien nogal wisselvallig.

Favoriet
De vierzonder is ook een belangrijke kandidaat voor een Europese titel. Hun belangrijkste internationale concurrent, Australië, is er vanzelfsprekend in Poznan niet bij, dus theoretisch ligt het goud voor het oprapen. Denemarken is echter altijd een geduchte concurrent en ook Polen en Roemenië moeten in de gaten gehouden worden.

Dubbelvier
Voor de dubbelvier lijken hun internationale races wat eenduidig te worden. Vrijwel altijd zijn Duitsland, Polen en soms Oekraïne de belangrijkste tegenstanders. De finishvolgorde varieert enkel geregeld en hoe het nu zal zijn is dus vooral een kwestie van gissen. Het kwartet verloor door het uitstellen van de Spelen routinier Sophie Souwer, maar heeft er met Laila Youssifou een sterke vervanger voor in de plaats gekregen.

Scheenaard/De Jong
Voor de vrouwendubbel van Lisa Scheenaard en Roos de Jong geldt ongeveer hetzelfde als voor Broenink en Twellaar. In hun veld geen absolute topfavoriet, maar een reeks aan ploegen die hoog kunnen scoren. Roemenië heeft met zilver vorig jaar bij het WK de beste papieren, maar Frankrijk, Tsjechië en Italië hebben ook sterke boten.

Acht
De kans is groot dat de vrouwenacht met een medaille thuiskomt, alleen al om de reden dat er slechts vier boten staan ingeschreven. Met ook relatief jonge achten uit Duitsland en Roemenië lijkt dit een boeiende race te worden die alle kanten op kan gaan.

Tweetjes
Andere kanshebbers voor een medaille zijn lichtgewicht skiffeuse Martine Veldhuis en uiteraard de paratwee van Annika van der Meer en Corné de Koning. Interessant wordt het eveneens hoe de nieuwe tweezonders het er vanaf gaan brengen. Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang lieten bij de trials om het EK-ticket snelle tijden zien en wat kan olympisch medaillewinnares Carline Bouw in de tweezonder met Marloes Oldenburg?

Alle informatie over het evenement is hier te vinden.

Nu je dit toch leest: het internationale roeien in de gaten houden kost tijd. En tijd is geld. Je kunt NLroei steunen door mee te doen aan onze crowdfunding. Dat kan hier. Alvast bedankt!