Eindelijk. De EK begint vandaag: ‘mondkapjes pas af in de boot’

Dagprogramma

Het is zover. Dat de EK doorgaat is eigenlijk een unicum, want ook in Polen speelt het virus weer op. De organisatie hanteert er een strak protocol, zo beschrijft Hollandachtroeier Mechiel Versluis. Maar om 9:24u kan de eerste Nederlandse ploeg – zonder mondkapje – van start.

De mixeddubbel bijt het spits af. De dag begint met voorwedstrijden. De oranje vloot zal er alles aan gelegen zijn om direct een ronde verder te komen en de herkansingen van vanmiddag over te slaan. Want er zijn maar drie wedstrijddagen.

Op zondag barst de strijd om de medailles rond. Ze zijn bij voorbaat uiterst zeldzaam, want het zijn de enige die dit jaar op internationaal elite-niveau worden uitgeloofd. Mechiel Versluis legt aan RTLnieuws uit hoe het er op het wedstrijdterrein van Poznan aan toegaat. ”Er mag geen publiek komen. Op het hele roeiterrein moeten we mondkapjes dragen. Die mag pas af op het moment dat we in de boot zitten. En vanaf zaterdag geldt er in Polen een algemene mondkapjesplicht”, zei hij tegen RTL- en NLroeiredacteur Meri Cools.

Vertrouwen
Hij is strijdlustig. “We hebben de laatste tijd alsnog erg goed kunnen trainen. We zijn fit. De verwachting is dat we hoog op het podium eindigen. Ik denk dat het tussen ons en Duitsland zal gaan.”

Volgen
De wedstrijden zijn pas zondag via een videostream te volgen. Vandaag en morgen moet de toeschouwer het doen met de livetracker en de audiocommentatoren van FISA. De voorbeschouwing van NLroei staat hier.

De voorwedstrijden
9:24u mixeddubbel
9:30u mixedviermet
9:35u vrouwen tweezonder
9:45u mannen tweezonder
10:00u vrouwen dubbel
10:10u mannen dubbel
10:30u Martine Veldhuis
11:05u vrouwen vierzonder
11:15u mannen vierzonder
11:35u José van Veen
11:55u Amos Keijser
12:15u lichte vrouwendubbel
12:20u lichte mannendubbel
12:35u vrouwen dubbelvier
12:50u mannen dubbelvier

Testraces achten
12:55u vrouwen (4 boten)
13:00u mannen (5 boten)