Voorbeschouwing NK Klein: Scheenaard voor wereldkampioenen?

Voorbeschouwing

Bijna alle roeiers uit de Nederlandse equipe doen vanaf morgen mee aan de nationale kampioenschappen in kleine nummers op de Bosbaan. NLroei zet de belangrijkste kanshebbers op een rij.

Mannenskiff
Waar voorheen de beste roeiers van Nederland in boordboten zaten, is dat mede door de uitstekende prestatie van de dubbelvier bij afgelopen WK (vierde) wat aan het veranderen. Nationale skiffeur Stef Broenink werd al eens vierde in Luzern, maar zal het nu zwaar krijgen met de winnaar van vorig jaar, Koen Metsemakers, die in uitstekende vorm schijnt te verkeren. Vanuit de scullgroep zijn verder Abe Wiersma, Amos Keijser, Lennart van Lierop en de verrassing van vorig jaar, Guillaume Krommenhoek, sterke kandidaten. Interessant is de deelname van ‘boordroeiers’ Mechiel Versluis en Tone Wieten. Zeker de laatste zou nog wel eens goed kunnen uithalen.
Voorspelling: 1. Koen Metsemakers (Phocas), 2. Abe Wiersma (Nereus), 3. Stef Broenink (Njord)

Vrouwenskiff
Met drie wereldkampioenen in dit veld zal de A-finale van de vrouwen skiff één van de mooiste van het weekend worden. Niet alleen om te zien wie van hen (Nicole Beukers, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen) de beste skiffeuse is, maar ook om te zien of WK-finaliste, Lisa Scheenaard, hen de baas kan zijn. Buiten deze vier liggen er nog twee andere kapers op de kust. Roos de Jong werd vorig jaar al knap derde en heeft in de winter fysiek een grote stap vooruit gezet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het jonge talent Karolien Florijn. Bij afgelopen Het van het Noorden versloeg ze iedereen.
Voorspelling: 1. Lisa Scheenaard (Thêta), 2. Sophie Souwer (Gyas), 3. Karolien Florijn (Die Leythe)

Mannentweezonder
Met het stoppen van Roel Braas, raakte Ruben Knab meteen ook zijn vaste partner kwijt met wie hij vorig jaar nationaal kampioen werd. Met Jasper Tissen lijkt hij nu echter wederom de te kloppen ploeg. Bij trainingsafstandjes varen ze steevast vooraan. Concurrentie zullen ze ondervinden van de slag en de boeg van de Holland Acht, Robert Lücken en Bjorn van den Ende, één van de soepelst roeiende combinaties. Maar vlak ook het Triton-duo Kaj Hendriks en Harold Langen niet uit. Vorig jaar eindigden zij nog verrassend als tweede.
Voorspelling: 1. Knab/Tissen (Nereus/Skadi), 2. Lücken/Van den Ende (Nereus/Skøll), 3. Triton (Hendriks/Langen)

Vrouwentweezonder
Eén van de ambities van vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot is het creëren van een goede boordgroep. Hij husselde de combinaties van afgelopen jaren door elkaar, waarbij de winnaars van vorig seizoen, Veronique Meester en Ymkje Clevering, wederom in de beste boten lijken te zitten. Clevering is nu gekoppeld aan de oersterke José van Veen, terwijl Meester met Aletta Jorritsma roeit. Uitdagers zijn onder andere Monica Lanz en Ellen Hogerwerf. Marleen Verburgh en Tinka Offereins trainden tot nu toe buiten de bond maar hebben een goede kans zich in de oranje groep te manoeuvreren.
Voorspelling: 1. Van Veen/Clevering (Tromp/Gyas), 2. Meester/Jorritsma (Nereus), 3. Lanz/Hogerwerf (Triton/Proteus)

Lichte vrouwenskiff
Hier staat een mooi titanengevecht te wachten voor twee (voormalige) wereldkampioenen in de skiff. Ilse Paulis en Marieke Keijser is de nieuwe gedroomde combinatie die in 2020 goud zal moeten halen bij de Olympische Spelen. Keijser heeft wat ons betreft nu een klein streepje voor, al was het maar omdat Paulis de afgelopen maanden druk bezig was met haar co-schappen. Achter hen zal het spannend worden tussen Amber Kraak en de sterk ontwikkelende Martine Veldhuis.
Voorspelling: 1. Keijser (Skadi), 2. Paulis (Nereus), 3. Veldhuis (Nereus)

Lichte mannenskiff
Opmerkelijk detail is dat bij de lichte mannen de nummers 1 tot en met 4 van vorig jaar ontbreken. Uit die finale zijn enkel de ervaren Ward van Zeijl en Bart Lukkes weer van de partij. Grote favoriet is echter Obbe Tibben, die zich afgelopen maanden stormachtig ontwikkeld heeft. De rest, waaronder ook het jonge talent Jorke Kooijenga, zal vechten voor plek twee.
Voorspelling: 1. Tibben (Skøll), 2. Lukkes (Proteus), 3. Van Zeijl (Asopos)

Loting en inschrijvingen zijn hier te vinden.