Voorbeschouwing Tromp Boat Races

Voorbeschouwing

Dit weekeinde wordt in Hilversum de 31e editie van de Tromp Boat Races gehouden. Voor het eerst vinden de wedstrijden op twee verschillende dagen plaats. De najaarsklassieker over 5,2 kilometer kent met 680 ingeschreven boten wederom een recordaantal inschrijvingen. Vorig jaar was het al flink dringen en ontstonden er lange rijen voor de vlotten.

Tussen alle ploegen ook vier olympische roeiers. Waar de meerderheid van de nationale toppers ervoor heeft gekozen het in het najaar rustig aan te doen, lijkt een deel van de lichte vier-zonder in Hilversum het matige olympische optreden van zich af te willen varen. Bjorn van den Ende en Jort van Gennep doen dat in de dubbeltwee waar ze niet veel tegenstand zullen krijgen.

Greidanus
Joris Pijs stapt met zijn voormalig ploeggenoot Arnoud Greidanus in de twee-zonder, het boottype waarin het tweetal in 2012 zilver pakte bij de WK voor niet-olympische nummers. Van Greidanus is bekend dat hij de laatste jaren nog behoorlijk fit is gebleven. Concurrentie zal komen van de Laga-mannen Nick Moesker en Menno Bezema uit de FISU-WK-acht, net als de Tilburgse krachtpatsers Wouter Withagen en Wouter Borghs.

Internationals
Hoewel de wereldkampioenschappen in Rotterdam pas eind augustus plaatsvonden en de FISU-WK zelfs in september werd verroeid, zijn er toch een behoorlijk aantal deelnemers van die toernooien actief dit weekeinde. Zo komt in de mannen skiff Amos Keijser in actie, terwijl de Lagaaier na zijn behaalde bronzen medaille bij de WK onder 23 jaar ook nog in Polen moest invallen bij de FISU-acht.

Favorieten
Naast hem is er een behoorlijke grote groep dat kans maakt op de overwinning. De talentvolle Koen Metsemakers is daarvan de grootste kanshebber, maar tegenstand zal er zeker komen van de ervaren Nereïden Robert Vicic en Ivo de Graaf. Ook de inmiddels in het zware veld roeiende Daan Klomp maakt kans, net als de voormalige equiperoeier Thijs van Luijk.

Rienks
Outsider is Bastiaan Colette, net als de in het SB-veld startende Michiel Oyen, die als boegroeier wereldkampioen werd in de onder 23-acht. Achter hem zal er weer een interessante krachtmeting volgen tussen de gebroeders Rienks. Ralf komt uit voor Laga, Rik roeit bij Nereus. Vermoedelijk nog iets sneller is lichte skiffeur Lennart van Lierop, al kwam hij tijdens het SB-WK niet verder dan de winst in de C-finale.

Rustenburg
In de vrouwenskiff staan geen grote namen ingeschreven, wat kansen biedt aan een aantal skiffeurs van Project 2020 of Lotte Pronk van Willem III. De enige vrouwelijke olympiër die aan de wedstrijden deelneemt, heeft de dubbeltwee gekozen. Lies Rustenburg stapt voor deze gelegenheid in de boot met het grootste talent van Skøll, Elsbeth Heeres.

Boston
En overwinning zit er voor de Amsterdammers waarschijnlijk niet in. Wereldkampioene lichte skiff onder 23 jaar Marieke Keijser gebruikt de race als voorbereiding voor de Head of the Charles volgende week in Boston, waar zij met verenigingsgenoot Annick Taselaar aan de start verschijnt.

Loting
De meest belangrijke wedstrijden (skiffs en twee-zonders) bij de mannen worden vandaag gestart. Morgen staan de skiffs en de twee-zonders van de vrouwen op het programma. De loting staat hier.

©NLroei, 15-10-2016