WB Plovdiv: Beukers geblesseerd thuis, De Jong in dubbelvier

Voorbeschouwing Voorpagina

De slag van de dubbelvier, Nicole Beukers, zal niet deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Plovdiv. De roeister ging zaterdag tijdens een training door haar rug en wordt dit weekeinde vervangen door Roos de Jong. Lisa Scheenaard start noodgedwongen in de skiff.

Het is uiteraard de vraag hoe de prioriteitsboot van de vrouwen nu voor de dag komt. China is een tegenstander van formaat. Een deel van deze ploeg eindigde bij de wereldkampioenschappen nog op de vierde plaats, slechts een fractie achter de Nederlandse boot. Roemenië is de enige andere deelnemer.

Kampioenen
Scheenaard staat in de skiff meteen voor een zware opdracht. Ze treft maar liefst twee olympisch kampioenen in de eenmansboot. De 46-jarige (!) Ekaterina Karsten wil volgend jaar voor de zevende keer naar de Olympische Spelen en zit vooralsnog in de skiff, het nummer waarin ze in 1996 en 2000 goud won. Ook de kampioene van 2012, Mirka Knapkova, is terug nadat zij in 2017 van een baby beviel.

Nereusdubbel
Een mooi duel valt te verwachten in de lichtgewicht dubbeltwee. Roemenië is geregend wereldkampioen en neemt het op tegen olympisch kampioen Ilse Paulis. Zij is nu echter niet gekoppeld aan Marieke Keijser, maar aan verenigingsgenoot Martine Veldhuis. De Nereïde maakte vorig jaar bij de WK echter al indruk door zonder noemenswaardige voorbereiding op de zevende plaats te eindigen.

Boordboten
De prioriteitsboot bij de boordvrouwen maakt zeker kans in Plovdiv. De geselecteerde boot met Meester, Clevering, Florijn en Hogerwerf krijgt concurrentie uit de Verenigde Staten met verschillende wereldkampioenen aan boord en ook Roemenië oogt sterk. De acht zal met datzelfde land uitmaken wie de snelste boot heeft. De tweezonders zullen vermoedelijk moeten passen voor de sterkste boten uit wederom Verenigde Staten en Roemenië.

De wedstrijden beginnen morgenmiddag. Het tijdschema is hier te vinden.