Drie oranje boten strandden

Voorpagina Wedstrijden

Er waren vandaag tegenvallers. Beide lichte dubbeltweetjes en skiffeuse Lisa Scheenaard plaatsten zich niet voor de halve finale.

Aiguebelette – Het was vooraf niet ingecalculeerd. Ploegen uit de Nederlandse equipe die de kwartfinale niet overleven. Toch viel vandaag het doek voor de Muda’s en de lichte dubbeltwee van Maaike Head en Ilse Paulis. De vierde plaats van Scheenaard lag iets meer in de lijn der verwachting.

Loting

Maaike Head en Ilse Paulis wisten van te voren dat het lastig zou worden. In een race met Nieuw-Zeeland, China en Canada trof het tweetal een aantal ploegen van het hoogste niveau. “Die loting is het gevolg van een aantal factoren waar je weinig invloed op hebt. Het is deels het systeem en ook het feit dat Canada vooraf minder gerankt was door ziekte in Luzern. We troffen hier winnaars van goud, zilver en brons van afgelopen WK”, vertelde Josy Verdonkschot.

Kwetsbaar

Toch wilde de hoofdcoach niet alleen het excuus zoeken in de loting. “Ondertussen moeten we constateren dat ze iets te kwetsbaar zijn. Objectief gesproken komen ze een bootlengte tekort om met de echt grote meisjes mee te doen. Ik denk dat ze tegen de finale aan zitten maar we krijgen helaas niet de kans dat te laten zien en dat is zuur. Aan de andere kant zijn ze op waarde geklopt en kunnen ze zichzelf niets verwijten. Ze vonden het zelf ook een goede race.”

Boeggolf

De Muda’s hebben een ander verhaal. De roeitweeling kwam vanaf het eerste moment van de race al niet mee met de concurrentie. “Ze gaven aan veel last te hebben van het slechte water in de eerste 600 meter. Het was net alsof ze op een boeggolf roeiden vertelden ze mij” liet bondscoach Jeroen Spaans weten. “Over het stuk daarna waren ze eigenlijk best tevreden.” Over het wat en hoe viel nog weinig te zeggen. “Het is gissen naar de oorzaak”, aldus Spaans.

Kroati
ë
De coach was niet mee naar het laatste trainingskamp van de tweeling in Kroatië. De Muda’s belegden dat op eigen initiatief om samen te trainen met de gebroeders Sinkovic uit de Kroatische zware dubbeltwee. Oorspronkelijk waren ze daar positief over maar of dat achteraf een slimme zet was, valt nu te betwijfelen. “Ik weet niet of het daar aan ligt, want ze kwamen prima terug en hun roeien was zeker niet verkeerd. Hier was het alleen minder.”

Scheenaard

Dat Scheenaard het niet redde in een extreem zware loting was geen verrassing. Toch kwam het hard aan bij de Eindhovense. “Ik wilde me hier kwalificeren voor de Spelen en dat is niet gelukt.” Ze deed er in elk geval alles aan om toch nog als derde te eindigen en zich zo te plaatsen voor de halve finale. “De Litouwse ging alleen per haal elke keer net iets harder. Op het eind heb ik nog van alles geprobeerd en kwam wel dichterbij maar het was niet genoeg.”

Twigg
De skiffeuse zal volgend jaar nog een flinke kluif eraan hebben om zich alsnog voor de spelen te plaatsen. Net als meerdere Nieuw-Zeelandse ploegen kwam ook Fiona Bourke niet door de schifting van vandaag, waardoor wereldkampioene Emma Twigg zich volgend jaar nog zal moeten plaatsen. Ook is de verwachting dat er nog een sterke Britse skiffeuse bijkomt en met slechts drie te vergeven plekken zijn Rio-tickets schaars.