Holland haalt uit: vier boten een ronde verder

Voorpagina Wedstrijden

‘Je kunt er niks mee winnen, maar wel verliezen.’ Dat is het aloude cliché van voorrondes. Maar toch. De Holland Acht maakte er vandaag een dominantiedemonstratie van.

Aiguebelette – Coach Mark Emke was opgelucht dat zijn acht de herkansing domineerde. “Dit is wat ik al jaren roep. We moeten er nu met de WK staan en volgend jaar bij de Olympische Spelen. Alles wat ervoor in het voorseizoen gebeurt, doet er niet toe.”

Emke stond naar eigen zeggen met een hartslag van 110 per minuut zijn ploeg te observeren. “Ze namen steeds het initiatief. Het ritme was goed. Ze reden relatief rustig, pikten op het verste punt het blad in het water en stuwden in de haal vervolgens de boot. Ook in tempo 39 of 40 halen per minuut was dat geen probleem.”

Extreem fel
Stuurman Peter Wiersum was opgetogen. “We gingen extreem fel weg, we zijn erin geslaagd de felheid om te zetten in een hoge snelheid. Na 1200 meter wist ik dat we het wel zouden gaan redden, maar bleef wel waakzaam. Er waren drie ploegen in de strijd voor twee finaleplaatsen.”

Slachtpartij
Achter de oranje acht was er een slachtpartij gaande. De USA roeiden aanvankelijk voor Nieuw-Zeeland, maar ze bliezen zichzelf op en vielen sterk terug. De Nieuw-Zeelanders stoomden de moegestreden Yankees voorbij en verschafte zich daarmee toegang tot de eindstrijd.

‘Flow’
Wiersum gaf min of meer aan met zijn ploeg in een ‘flow’ terechtgekomen te zijn. “De race was echt in een ogenblik voorbij, het leek vanzelf te gaan. Het is een heerlijk gevoel. We gaan nu voor een podiumplaats.”

Goud
Alles kan volgens de roerganger. “Ook goud winnen, hoewel op basis van het voorseizoen Groot-Brittannië daarvoor de beste papieren heeft.” Wiersum denkt nog even na en zegt vervolgens: “iedereen is te pakken, wij zelf trouwens ook.”

Gemak
Uren ervoor kwam Roel Braas met zijn steun en toeverlaat Mitchel Steenman een ronde verder, Nieuw-Zeeland was in hun kwartfinale ongenaakbaar. “We wilden bij ze in de buurt blijven en dat lukte prima. Het ging allemaal vrijwel vanzelf. Dat is vanaf de eerste haal die we samen maakten eigenlijk al zo.” De oranje twee werd tweede.

Binnen bereik
Hoewel Steenman en Braas morgen nog de horde van de halve finale moeten nemen, blikte Braas alvast vooruit naar de eindstrijd. “Wij gaan voor een medaille. Goud zit er normaal gesproken niet in, maar brons of zilver is binnen bereik.”

6:05
De ongestuurde lichte mannenvier won zijn herkanssing. Hun veld is ongekend competitief. Toeval of niet, maar alle vier de herkansingsraces eindigden in een tijd van 6 minuten en 5 seconden. Vrijdag start het kwartet in de halve finale.

Nerveus
Inge Janssen van de dubbelvier was vooral opgelucht. “We waren echt nerveus. Nieuw-Zeeland en China konden we nauwelijks inschatten. We vielen na de start in ons ritme en maakten het prima af. Je kunt in een herkansing niks winnen, alleen maar de toegang tot de finale te verliezen. Dat is ons gelukkig niet gebeurd.”