Jos Pape: ‘Onbeschrijfelijk indrukwekkend. De golven, het weer en de vliegende vissen’

Algemeen Wedstrijden

“Het is niet voor te stellen hoe het is om zo lang – dag en nacht, één of twee uur op en af – te roeien. Maar na een week beginnen de dagen langzaam in elkaar over te lopen waardoor het besef van tijd vervaagt. Dan leef je in het ritme van roeien en rusten en zo rijgen de dagen zich aaneen.” Zo beschreef Naardenroeier Jos Pape zijn tocht over de Atlantische Oceaan. Met zijn ploeg eindigde hij na bijna 33 dagen roeien op de tweede plaats.

“Ik ben in juli 2022 benaderd door het Engelse team ‘This Way Up’ omdat ze een uitvaller hadden. Of ik wilde instappen. Na wat gesprekken en een eerste trainingsweekeinde voor de Zuid-Engelse kust ben ik in augustus echt begonnen met trainen. Door de slechte weersvoorspelling was ik er vanuit gegaan dat we 35 dagen onderweg zouden zijn”, zegt hij over de aanloop naar het Atlantische avontuur.

“Met name de teamspirit aan boord, het besef dat je je midden op de Atlantische Oceaan bevindt met alle uitdagingen die de wind, het weer, de golven en het wildlife – vliegende vissen in de boot – geven, zijn onbeschrijfelijk indrukwekkend’, aldus Pape.

Tekst met dank aan Irene Lipper (hier met Jos Pape).