Voorbeschouwing WK Belgrado: mannenboten

Voorbeschouwing

Vandaag zijn de mannen aan de beurt. Wel beschouwd zijn de grote lijnen opvallend genoeg hetzelfde als bij de vrouwen. Ook hier zijn er twee scullboten die duidelijk op goudkoers liggen. Een verrassing van de Holland Acht is echter ook niet uit te sluiten.

Maak NLroei mede mogelijk, doe hier mee aan de crowdfunding. Alvast bedankt!

Het is lastig aan te geven welke boot meer kans op de wereldtitel heeft: de dubbeltwee met Melvin Twellaar en Stef Broenink of de dubbelvier met daarin de olympisch kampioenen Koen Metsemakers en Tone Wieten, plus ook Europees skiffkampioen Lennart van Lierop en de gestaag in de bondshiërarchie stijgende Finn Florijn. De dubbeltwee zijn de twee individuen die het best scoorden bij de bondstrials begin dit jaar en ook in de skiff al internationaal aansprekende resultaten behaalden. Punt is wel dat zij misschien ook wel in het meest competitieve veld van dit WK roeien.

Sinkovic
Zo moeten zij het opnemen tegen de tweevoudig olympisch kampioenen (zowel in de tweezonder als in de dubbeltwee) uit Kroatië, de gebroeders Sinkovic. In Luzern wist het Nederlandse duo hen echter duidelijk te verslaan, dus de voortekenen zijn gunstig. De vraag is of de Kroaten toen ‘onze’ twee nog onderschatten na een minder EK van Broenink en Twellaar. Dat zal nu zeker niet meer het geval zijn. Daarnaast zijn er tal van outsiders waarvan er altijd één een uitschieter kan hebben.

Outsiders
China was wereldkampioen in 2019, waar de Ieren het zilver pakten. Italië won de wereldbekerwedstrijd in Varese en Frankrijk is ondanks een wissel vanwege een blessure de olympisch kampioen. Ook de Verenigde Staten en Spanje hebben een sterke ploeg. En laten we ook zeker niet de wereldrecordhouder in de skiff, Robert Manson, niet vergeten. Hij vormt met Ben Mason een nieuwe combinatie. Kortom: zelfs de halve finales zullen smullen zijn voor de neutrale roeiliefhebber.

Dubbelvier
Bij de dubbelvier is het veld in de breedte iets minder groot, toch kan de finale een bijzondere ontknoping krijgen. Het zou namelijk zomaar eens een tweestrijd kunnen worden tussen wereldkampioen Polen en het Nederlandse kwartet, dat in Luzern nog zo dominant was. Beide ploegen hebben in deze samenstelling namelijk nog niet tegen elkaar geroeid en de Polen waren bij de EK en bij de wereldbeker in Varese nog oppermachtig. Welk van deze twee topboten trekt straks aan het langste eind? Vermoedelijk strijden de Britten, Australië, Italië en Roemenië voor het brons.

Holland Acht
Met deze twee titelkandidaten is het nog niet klaar met de mannenarmada met medaillekansen. De bondscoaches zullen vooral benieuwd zijn of de vernieuwde Holland Acht nu eindelijk eens de Britse ploeg kan verslaan. Ze zaten daar al twee keer dichtbij – zowel bij de EK in de oude opstelling als in Luzern -, alleen was die laatste keer ook Australië onverwacht sneller. Het is koffiedik kijken hoe de kaarten in Belgrado geschud worden. Nederland lijkt in vorm, maar hoe zit dat met de andere landen? Ook Roemenië roeide dit seizoen tot twee keer nagenoeg dezelfde snelheid als het octet van Diederik Simon. Ten slotte is de Amerikaanse ploeg een groot vraagteken. Zij deden dit jaar nog niet eerder mee aan een internationale wedstrijd.

Vierzonder
De vierzonder zal het waarschijnlijk lastiger krijgen. Ze hebben de pech dat zowel Australië als Groot-Brittannië beiden een absolute topboot hebben waarbij de kans groot is dat de finale een tweestrijd wordt tussen hen. Dan blijft de strijd om het brons over voor de ploeg met de gebroeders Rienks, Ruben Knab en Niki van Sprang. Nieuw-Zeeland was in Luzern nog sneller dan dit kwartet, maar de kans is groot de Holland Vier nu beter op elkaar ingespeeld zal zijn. Samen met de Verenigde Staten en de Fransen zullen zij vermoedelijk gaan voor de derde plek.

Van Dorp
Een kleine verrassing valt niet uit te sluiten bij skiffs. Simon van Dorp had de pech dat de dubbelvier net iets beter klikte met Van Lierop en zit nu noodgedwongen in de eenmansboot. Maar toen dat eerder voor Van Lierop op ging, bewees hij meteen het tegenovergestelde. Natuurlijk: het niveau van het mannenskiffveld is moordend. Zo verbeterde wereldkampioen Oliver Zeidler onlangs het wereldrecord op de RP3 naar een bizarre tijd van 5:25,49 en is ook de Deen Sverri Nielsen razendsnel. Toch lijken er kansen te zijn voor de nieuwe skiffeur. Bij de Holland Beker hoefde hij alleen Twellaar voor zich te dulden en zijn trainingstijden zijn naar verluid uitstekend. Van Dorp kan zo maar de volgende skiffeur worden die op een internationaal titeltoernooi de finale haalt en misschien zelfs wel meer.

Tweezonder
Nelson Ritsema en Abe Wiersma kende een moeizame start van hun tweecampagne. Eerst moesten ze de teleurstelling verwerken dat ze na de EK niet in de acht of de vier werden gezet en toen werden ze bij de Holland Beker ook nog eens op flinke afstand gezet door een andere Nederlandse twee. Inmiddels is het beter gesteld met hun snelheid, maar hun voornaamste taak in Belgrado is dat het duo reserve is voor de rest van de equipe. Nadeel is dat ze daardoor ook minder in hun eigen boottype hebben kunnen trainen, want bij de laatste sparsessie moest Wiersma invallen in de dubbelvier voor de licht geblesseerde Metsemakers. Mikpunt zal het behalen van de halve finale zijn. De beste elf kwalificeren zich voor het IOC voor de Olympische Spelen.