Voorbeschouwing Hel van het Noorden: vooral subtoppers aan de start

Voorbeschouwing

De nationale toproeiers laten de 45e editie van de Hel van het Noorden aan zich voorbij gaan. Maakte het evenement de laatste jaren al vaak geen deel meer uit van de KNRB-meetmomenten, dit jaar mochten de equipeleden twee wedstrijden in het najaar kiezen om te starten. De Hel van het Noorden maakt daar voor hen duidelijk geen deel van uit.

De WK-roeiers kozen massaal voor wedstrijden als de Silverskiff, de Baselhead en of de Novembervieren. Het betekent dat de strijd op het parcours van zes kilometer over de Eemskanaal zo goed als open ligt. Grootste kanshebber bij de mannen is nu Wibout Rustenburg, een zogeheten ‘High Potential’ van de roeibond. Van dat clubje talenten is hij de enige die in Groningen van start gaat. Tegenstand krijgt hij vermoedelijk het meeste van zijn clubgenoten Stijn Wieling en Sten Postma. En van trainingspartner van Vidar Jorn Salverda. Bij de U23-mannen kan Tomba Morreau verrassen, hij bleek bij de Tromp Boat Races al snel.

Keijser
Bij de vrouwen is de deelname van Marieke Keijser opvallend. De olympische bronzen medaillewinnaar uit de lichte dubbeltwee maakte vorig jaar bekend te stoppen als roeister op het hoogste niveau maar heeft het plezier in de roeisport duidelijk nog niet verloren. Voornaamste tegenstand komt hoogstwaarschijnlijk van Isabel van Opzeeland, die de selectie voor de bondstrials net niet overleefde. Outsiders zijn verder Floor van Ameijde (Nereus) en de Orca-vrouwen Lisanne van der Lelij en Wia Ruiter.

Tweetjes
Bij de tweezonders heeft Nereus twee sterke boten op het water met de winnaars van de Tromp Boat Races, Jasper Joordens en Isak Verkaik. Ook Jelle Bakker en Lars Kreiter kunnen hoge ogen gaan gooien. Tegenstand komt er vermoedelijk van Triton, Thêta en de gebroeders Mulder van Laga/Nereus. Bij de vrouwen is geen absolute topfavoriet aanwezig.

Alle informatie over het evenement is hier te vinden.