Voorbeschouwing WK onder 23 jaar: minstens drie medaillekandidaten

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in Poznan de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar van start. Nederland stuurt negen boten waarvan zeker drie medaillekandidaat zijn. Misschien kan één van de andere boten nog verrassen.

Bij de mannen is de dubbeltwee van Melvin Twellaar en Luuk Adema blikvanger. De ‘Groningentwee’ met een roeier van zowel Gyas als Aegir eindigde vorig jaar als vierde en bleek in het seizoen aan snelheid te hebben gewonnen. Indien zij hun vorm vasthouden, kan een medaille ze bijna niet meer ontgaan. Zeker als je het deelnemersveld in ogenschouw neemt. De topploegen van vorig jaar zijn op Frankrijk na niet meer aanwezig en de Fransen werden in Luzern nog verslagen. Italië is vermoedelijk de grootste concurrent.

Goud?
Bij de vrouwen moet het eremetaal komen van de lichte vrouwendubbelvier. Slechts één wijziging (Floor van Lieshout kwam op de plek van Iris Hochstenbach) vond plaats ten opzichte van vorig jaar toen deze ploeg verrassend het zilver pakte. Hoewel de ploeg pas laat tot stand kwam, gingen alle individuen gingen er afgelopen jaar flink op vooruit, dus de ploeg zal naar verwachting niet meer met zilver genoegen nemen. Al dient dan wel Italië verslagen te worden. Dat land was vorig jaar in Plovdiv oppermachtig.

Tibben
Met een tijd van 6:53,30 kan niemand om lichtgewicht skiffeur Obbe Tibben heen. Toch is een medaille in dit veld allerminst een zekerheid. De Braziliaanse wereldkampioen van vorig jaar, Uncas Batista, is weer van de partij, net als de Noor Ask Jarl Tjoem die in Belgrado nog vierde werd. Tibben kan dan wel wereldtijden roeien, soms is de jongeling nog wisselvalling. Bij dat toernooi in Servië kwam hij immers niet verder dan de C-finale.

Holleboom
Voor een mogelijk verrassing houd dan de zware vrouwendubbelvier in de gaten. De ploeg roeide vanwege blessures dit seizoen nog weinig samen, maar laat in trainingen goede dingen zien. Vorig jaar roeide het kwartet al naar de vijfde plaats en met de snel ontwikkelende Minke Holleboom op de plek van Elite Feitsma lijkt de boot aan snelheid te hebben gewonnen. Groot-Brittannië is in hun veld echter favoriet.

Nereus
Wie weet kan ook de vrouwenacht voor een stunt zorgen. Bondscoach Jeroen Spaans formeerde een acht uit nieuw talent, waarvan de basis de vorig jaar dominerende developmentvier van Nereus is. Drie van hen, waaronder voormalig junior Miriam Visser op slag, zitten nu in de boot aangevuld met ander talent en zelfs twee bijzonder sterke tweedejaars roeisters. Het octet heeft bij de ARB al hard gevaren maar kon dat op de Holland Beker niet nog een keer laten zien. Alles is dus mogelijk, al lijken toplanden als de Verenigde Staten en Canada nog een maat te groot.

Finales
Voor de andere ploegen zijn finaleplekken een uitstekende prestatie. De mannenacht is een verzameling van jong talent dat deels in Amerika traint. Een wedstrijd samen hebben ze nog niet gevaren. Beide lichte dubbels starten in een ijzersterk veld. Iris Hochstenbach en Femke van de Vliet en David Kampman en Damion Eigenberg zullen in eerste instantie mikken op een plek in de halve finale. Skiffeur Olav Molenaar, die pas net weer in de eenmansboot zit, zal er net zo over denken.

De wedstrijden beginnen vandaag om 15:00u. Vier Nederlandse boten komen in actie. Obbe Tibben zit in de voorwedstrijd van 15:15u, daarna volgt de lichte vrouwendubbelvier om 15:50u, Olav Molenaar (16:15u) en de zware vrouwendubbelvier (17:30u). De races zijn hier te volgen.