Nederlandse ploegen op koers bij WK onder 23

Wedstrijden

Alle vier de gisteren gestarte Nederlandse boten bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar liggen nog koers voor de door hen gewenste resultaten. De lichte vrouwendubbelvier plaatste zich met winst direct voor de finale en beide skiffeurs mogen vrijdag in actie komen voor de kwartfinale.

Alleen de zware vrouwendubbelvier werd in Poznan verwezen naar de herkansing, doch ook hun optreden stemde hoopvol. In een spannende race konden ze aanhaken bij favoriet Groot-Brittannië en eindigden het kwartet uiteindelijk op een tweede plaats slechts een kleine anderhalve seconden achter de Britten. Qua tijden zit de ploeg van coach Timo van Wittmarschen keurig bij de eerste vier en de verschillen zijn klein. Hun herkansing van vandaag zal waarschijnlijk een formaliteit zijn.

Finale
De lichtgewicht quadrupple liet er in hun voorwedstrijd geen gras over groeien en pakte meteen ruimschoots de leiding. Frankrijk en Japan waren geen partij voor de Floor van Lieshout, Anna Verkuil en de zussen Veldhuis. Om daadwerkelijk goud te winnen zullen ze zaterdag wel nog net wat sterker voor de dag moeten komen. Wereldkampioen Italië was vooral in het eerste stuk beduidend sneller.

Tibben
Ook Obbe Tibben plaatste zich met gemak voor de volgende ronde, maar moest in de strijd om de eerste plaats de eer aan Dimitri Morselli laten. De Italiaan en de Nederlander wisselden meerdere keren van positie, waarbij Morselli het beste eindschot in huis had. Ook bleek dat een medaille moeilijk zal worden in dit competitieve veld. Niet alleen de Braziliaan en de Noor bleken zoals verwacht sterk, ook Australië, Frankrijk en Oostenrijk vaardigden een sterke roeier af.

Molenaar
Voor zijn zware collega Olav Molenaar zal vrijdag de belangrijkste race zijn. Met zijn derde plaats bleek een plek in de kwartfinale geen enkel probleem, maar gezien de tijden van anderen zal die race nog een lastige horde kunnen zijn. Vandaag komen de vijf andere Nederlandse boten voor het eerst in actie en dan nog de al genoemde vrouwendubbelvier voor hun herkansing. Volg de wedstrijden hier live.

Programma:
10:00u: M2x (Melvin Twellaar en Luuk Adema)
11:00u: LW2x (Iris Hochstenbach en Femke van de Vliet)
11:25u: LM2x (David Kampman en Damion Eigenberg)
12:05u: W8+ (Ilse Kolkman, Hijleke Nauta, Nika Vos, Dieuwertje den Besten, Eve Stewart, Lisa Goossens, Anna-Eva Petersen, Miriam Visser en Eline Berger (stuurvrouw))
12:15u: M8+ (Joris Moerman, Haye Dijkstra, Guido de Ruiter, Gert Jan van Doorn, Finn Florijn, Roel van Broekhuizen, Bart Roovers, Jaap de Jong, Bjorn Kwee (stuurman))
13:40u: W4x (Martine van den Boomgaard, Minke Holleboom, Mieke Wilms en Bente Paulis)