Zeven talentenploegen naar WB Luzern

Wedstrijden

Op basis van een trial die de roeibond hield tijdens de Westelijke Regatta afgelopen zaterdag hebben vier boten toestemming gekregen om op eigen gelegenheid deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijden in Luzern. Daarnaast zijn er nog eens drie boten door de bond zelf aangewezen.

Het aantal boten staat in schril contrast met de vorige trial toen geen enkele boot op basis van die uitslag een startplek bemachtigde. Na flinke commotie werd het percentage van de zogeheten Golden Standards wat de ploegen moesten worden gehaald, verlaagd van 97% naar 96%. Ook werd aangegeven dat aangewezen ‘High Potentials’ van de roeibond ook zonder trial goedkeuring zouden krijgen.

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Dat laatste werd gedaan voor de tweezonders van Laga (Lipman/Bezema) en Triton (Van Veen/Brouwer). Waarschijnlijk op basis van haar vierde wereldbekerplek in Belgrado gold dit ook voor lichtgewicht skiffeuse Tosca Kettler (Orca). Daar komen nu dus nog vijf boten bij. Op basis van percentage gebeurde dit overigens niet want nu de trial onderdeel was geworden van de Westelijke Regatta kon de race noodgedwongen niet met wind mee worden gehouden.

Dudok
Net als bij de vorige trial scoorde de zogeheten FISU-acht het hoogste percentage. De boot van slagman Robert Tiemeijer (Thêta) en verder roeiers van Njord, Saurus, Proteus-Eretes en Phocas. kwam tot een ruime 84,5%. Daar achter nestelde zich een lichte dubbelvier met daarin nationaal kampioen Max Gompel (Triton) en runner-up Maxim den Boomgaart (Dudok van Heel). Het zal voor het eerste sinds lang zijn dat er een roeier van de club uit Breda van de KMA naar een internationale FISA-wedstrijd gaat. Stefan Slagter (Gyas) en Niels van Vliet (Laga) zijn de andere twee namen.

Dubbelvier
Qua percentage kwam er – mede door de harde wind tegen waar relatief grotere mannenboten minder last van hebben – vervolgens een flink gat met de rest. Toch verzekerden zich nog twee lichte vrouwenboten bij de groep. Dat de dubbelvier met Maud Joostens (Skøll), Hannah Otterloo (Njord), Rosa Brouwers (Nereus) en Jonna van Mourik (Orca) een dag later amper verschil konden maken met een andere lichtgewicht vrouwenboot maakte vervolgens niet uit.

Lichtgewichten

Vooral niet omdat twee roeisters uit die boot, Kika Banning en Aurianne Puts (beiden Okeanos), een startbewijs verdienden in de dubbeltwee. Zij waren duidelijk een van de gedupeerden bij de eerder gehouden trial. Ten slotte kreeg de lichtgewicht dubbeltwee van Hans Lycklama (Nereus) en David van Velden (Skøll) op basis van de race van zaterdag een uitzending naar de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. Omdat de bond niet meer investeert in de lichtgewicht categorie moesten zij zich ook via deze weg kwalificeren.

De uitslag van de trial is hier te vinden.