Eerste dag vierkamp: Bondsachten nog niet overtuigend

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Dat ze harder gaan is een gegeven, maar is het hard genoeg? Dat is de centrale vraag op de eerste dag van de Heineken Vierkamp als het over de bondsachten gaat.

Het mannenoctet van maestro Emke won van het merendeel van zijn divisiegenoten ruimschoots, alleen de Nereusploeg van coach Diederik Simon met Freek Robbers op de slagplaats bleef opmerkelijk dichtbij. Op de sprint was de Holland Acht slechts drie tiende seconde sneller, over 2500 meter scheelde het zeven tellen met Nereus. Orca, de derde aankomende in de eerste divisie, werd gedeclasseerd door de bondsboot en deed er een halve minuut langer over om het parcours van de Rozenoordbrug tot iets voorbij de Berlagebrug af te leggen.

Vrouwenacht
De nationale acht van stuurvrouw Ae-Ri Noort won vandaag de 2.500 meter en de sprint, maar dat was verre van een verrassing. Deze zelfbenoemde regenboogformatie (met negen verschillende clubkleuren) heeft zich vorig weekeinde onderscheiden met voortreffelijke resultaten op de ergometer. Op het water kon het keurkorps van het Nederlandse roeien vandaag niet overtuigen.

Gering
Zo kwam de Gyasploeg die coach Annemiek de Haan rondom Triton-roeister Willeke Vossen formeerde op twaalf seconden. Dat is een weinig overtuigende marge voor ruim twee kilometer roeien van de beoogde wereldtop tegen een ploeg die de overgangsklasse nog aan het ontstijgen is. De vijf kilometer wordt morgen naar verwachting een spectaculaire inhaaltocht met waarschijnlijk het (on)nodige oponthoud.

Tien seconden
Bij de slotafstand 750 meter is er naar verwachting geen excuus. Een verschil van minstens tien seconden met de rest van de Nederlandse vrouwen zou geen te hoog gegrepen prestatie moeten zijn voor de bondsboot die dit jaar voor twee serieuzere opgaven staat: kwalificatie voor de Olympische Spelen en vervolgens in Rio het kapen van een medaille.
©NLroei, 12-3-2016