Bondscoach Meenhorst dik tevreden: “We liggen op koers”

Interview

De trekhaak van de bondslimousine zou zomaar over het asfalt van de Poolse wegen kunnen slepen. In de kofferbak ligt een aanzienlijke hoeveelheid eremetaal, in de wacht gesleept door de strijdbare armada van het Nederlandse roeien. Liefst twaalf medailles gingen mee van Poznan naar het olympische (en paralympische) trainingscentrum. Tien stuks werden behaald door het keurkorps van Eelco Meenhorst. Dat zijn er precies zoveel als drie weken geleden in Belgrado. Er is echter een groot verschil: in Poznan was de tegenstand wél flink vertegenwoordigd.

Meenhorst miste slechts twee grote roeilanden: “Alleen Italië en Roemenië hebben we dit jaar nog niet gezien. En dat geldt natuurlijk ook voor de Russen. Ongetwijfeld zal er aantal kleinere landen met goede ploegen nog ontbreken. Het resultaat van oranje komt voor ons niet onverwacht, maar het is heel mooi om te zien dat de equipe over de hele linie goed heeft gepresteerd.”

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

En hoe. In olympische bootklasses werden er vijf eerste plaatsen behaald. Waarvan twee door solisten. Karolien Florijn en Melvin Twellaar leverden unieke prestaties – zowel fysiek als mentaal – door in hun skiffs te winnen.

Achtbaan
De bondsequipe zat de afgelopen elf maanden onbedoeld in een soort achtbaan die vooral veel naar beneden ging. Allereerst waren er de uitermate succesvolle spelen van Tokyo, waarbij de constante dreiging van een positieve coronatest de groep parten speelden. Vervolgens werden twee leidende coaches – Emke en Verdonkschot- onthoofd, Meenhorst werd als hun opvolger benoemd door technisch directeur Hessel Evertse. De TD kreeg vervolgens zelf de ‘zwarte Piet’ toebedeeld van (vermeende) ongewenste omgangsvormen binnen de nationale kernploeg. Zijn schorsing werd echter door de rechter teruggedraaid. Maar het gedoe is nog lang niet over.

Meenhorst en zijn staf hebben geprobeerd de roeiers en roeisters zo rustig mogelijk door het tumult te geleiden. Aan de prestaties afgemeten, is dat gelukt. In de media gaat het weer over medailles. Ook lijkt zijn debuut als hoofdcoach nu al geslaagd.

Emancipatie
De oranje vloot heeft een emanciperend wedstrijdweekeinde achter de rug. Jonge ploegen zoals de meeste bemanningen van de vierzonders en de dubbelvieren roeien bij zowel de mannen als de vrouwen streden voorin mee. Iemand als Lennart van Lierop mag dit jaar voor het eerst echt meedoen met de equipe en snelde met Niki van Sprang in een klein nummer naar zilver.

Een door een aantal criticasters verwachtte dip bij het vrouwenroeien bleef uit. Sterker: vier van de vijf gouden blikken werden behaald door de vrouwen. Meenhorst: “ik had ook verwacht dat het programma dat we al langer bij de mannenploegen toepasten, nu ook bij de vrouwen blijkt aan te slaan. Dat is mooi”

WKpiek
Luzern slaat Meenhorst met zijn vloot over. “Daar gaan ploegen heen die afgelopen weekeinde aan trials hebben deelgenomen, de komende dagen zullen we daarnaar kijken. Zelf gaan we nu een trainingsperiode in. Bij de EK doen we weer wel mee, maar dat is een onderdeel van een trainingsblok. Onze piek ligt dit jaar bij de WK.”