Tweetal van Holland Acht besmet, bond houdt bij equipe vinger aan de pols

Interview

Maanden leefde de bondsequipe toe naar de Europese kampioenschappen. Zo ook de leider ervan: Hessel Evertse, technisch directeur. Er kan gesteld worden dat de EK geen dag langer had moeten duren. Zondagmiddag was de Nederlandse equipe liefst elf medailles rijker, maar ook corona had gescoord. Twee roeiers van de Holland Acht bleken met het virus besmet. NLroei bevroeg de ‘TD’ en de bondsarts erover. Beiden zijn openhartig.

“Een van de roeiers had na de finale wat milde klachten. Wij hadden vlak voor vertrek sneltesten geregeld. Die had onze bondsarts meegenomen. Dus kon er door ons snel worden getest, de roeier bleek positief. We hebben toen ook een ploeggenoot onderzocht, waarmee de roeier met klachten de hotelkamer deelde. Die bleek ook besmet”, zegt Evertse. Hij benadrukt dat hij de identiteit van de betrokkenen vanwege privacyregels niet kan en mag delen.

Quarantaine
Vervolgens heeft Evertse met dokter Kappelhoff de andere roeiers geïnformeerd, gescreend en in risicogroepen ingedeeld. Ook was er een bron- en contactonderzoek rondom de twee besmette kamergenoten. De overige roeiers uit de acht en de coach zijn allemaal negatief getest. Zij blijven tien dagen in quarantaine. Iedereen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter van de twee zijn geweest, moest zich ook afzonderen. 

Continu
“Twee personen van deze risicogroep die zondag al uit Poznan zijn vertrokken, hadden geen verschijnselen. Zij zijn inmiddels getest, maar gaan veiligheidshalve ook in quarantaine”, vervolgt Evertse. De technische baas is sinds maart vrijwel continu bezig met corona. Eerst zag hij de ene na de andere wedstrijd worden afgelast, werd zijn equipe in het trainen beperkt en tot overmaat van ramp de Olympische Spelen een jaar uitgesteld. Alleen de EK  bleef het o zo belangrijke stipje op de horizon.

Voorzorg
Ook was het al weken duidelijk dat het doorgaan van het Europese toernooi aan een zijden draadje hing. “Daarom was ik een week voordat het toernooi begon al in Poznan om de situatie ter plekke te kunnen monitoren. We hebben de best mogelijk omstandigheden proberen te creëren. We hadden dus goede sneltesten geregeld, maar ook gingen de ploegen met eigen auto’s naar Poznan en deden we het transport van en naar de wedstrijdbaan ook met de eigen voertuigen, zodat we niet met het openbaar vervoer hoefden te reizen. Ook hebben we bijvoorbeeld in het hotel er steeds voor gezorgd dat de verschillende ploegen zoveel als mogelijk afstand van elkaar hielden. Dat allemaal om onderlinge besmettingen te voorkomen.”

Incubatie
Bondsarts Floor Kappelhoff houdt nadrukkelijk een vinger aan de pols. “Iedereen die in contact is geweest met de besmette personen, is in quarantaine, dat geldt ook voor de negatief geteste roeiers. Dat is belangrijk omdat een test niet alles zegt. Er is namelijk een incubatietijd van zes á zeven dagen. Als men na tien dagen geen klachten heeft ontwikkeld, kan uit quarantaine is het besmettingsgevaar geweken. De drempel om een test uit te voeren, is bij ons heel laag”, stelt de bondsarts.

Evalueren
Evertse wil met zijn equipe van de situatie leren. “We hebben een situatie proberen te creëren waarbij de kans op besmetting minimaal is. Onze bubbel bleek echter lek. Het kan nog een keer gebeuren. We zullen daarom ons gedrag, leefstijl en de protocollen moeten evalueren, analyseren en verbeteren. We gaan niet voor een negen, maar voor een tien. Een coronabesmetting is geen schande of taboe. Dit kan op dit moment helaas iedereen overkomen. Des te belangrijker dat we er open en transparant over communiceren, natuurlijk met respect voor de bestaande privacy wetgeving”, aldus de technisch directeur.