Sporters verder beperkt

Kort

“De nieuwe maatregelen gaan pijn doen”, zo kondigde Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie de nieuwe maatregelen en een gedeeltelijke lockdown aan. Voor het roeien volgt een aantal extra beperkingen.

Sporten in teamverband is voor amateursporters van achttien jaar en ouder niet meer toegestaan als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Als dit wel kan mag het met maximaal vier personen. Individueel sporten mag wel, maar alle competities en wedstrijden worden stilgelegd. Het doel is om zo min mogelijk mensen bij elkaar te brengen en het reizen te beperken. Kinderen tot achttien jaar mogen wel in teamverband blijven sporten met mensen van dezelfde club. Kleedkamers mogen niet meer open. De kantines waren al gesloten.

Tromp
De Tromp Boat Races van aankomend weekeinde gaan met deze restricties niet door. Vorige week werd nog aangekondigd dat er wel, met wat aanpassingen vanwege de regels, gestart kon worden. De organisatie van de wedstrijd heeft echter vanavond al laten weten dat de wedstrijd toch niet door zal gaan.

Topsport
Topsporters hebben een uitzondering. Zij mogen sporten op speciaal aangewezen topsportlocaties. Papendal werd genoemd. Of de Bosbaan of de Willem-Alexanderbaan hiertoe ook behoren is ons vooralsnog niet bekend.

Vier weken
Minister Hugo de Jonge voegde aan het verhaal toe dat deze maatregelen voor tenminste vier weken gaan gelden. Over twee weken volgt een moment om de balans op te maken. De Rijksoverheid heeft een routekaart gepubliceerd over het virus, met daarbij de maatregelen behorend bij het aantal besmettingen.