Beukers, Broenink en Röell over hun gouden medailles

Interview

Niet elke gouden medaille die afgelopen zondag werd gewonnen, was van te voren verwacht. NLroei sprak met roeiers uit de mannenvierzonder, de dubbeltwee en de vrouwendubbelvier.

Niet dat van te voren niets werd verwacht van die laatste ploeg. De dubbelvier van hoofdcoach Josy Verdonkschot wint immers al jaren de nodige prijzen. In de voorwedstrijd werd echter ruimschoots verloren van de Duitsers. De quadruple roeide in finale vervolgens als herboren en pakte na een sterke start meteen de koppositie om die niet meer weg te geven.

Agressie
“We waren er na afloop van de voorwedstrijd al snel met elkaar over uit dat we vanuit de start niet in een agressief genoeg ritme waren gekomen. We hebben ons toen voorgenomen dat in de finale heel anders te doen. Dat pakte supergoed uit, want ik denk dat de Duitsers niet verwacht hadden dat wij zo sterk uit de start zouden komen”, aldus slagvrouw Nicole Beukers.

Eindsprint
De concurrenten uit Duitsland kwamen nog wel terug in de eindsprint maar het was niet genoeg om Beukers en haar ploeggenoten Laila Youssifou, Inge Janssen en Olivia van Rooijen terug te pakken. “Ik had wel door dat ze wat inliepen, maar ik besefte me ook goed dat onze eigen snelheid nog goed genoeg was. Je kon echt voelen dat de overtuiging er was om te winnen.”

Diskwalificatie
Nog onverwachter was de winst van de mannen vierzonder. Vrijdag hoorde de boot nog niet eens tot de beste negen ploegen van het veld, zondag waren ze ineens de allerbeste. “Ja het kan verkeren. We hebben ons denk ik op allerlei vlakken wat verbeterd. Vrijdag was het resultaat ook wat vertekend door stuurproblemen. Ik was bang dat we de Duitse boot zouden raken. Dat had diskwalificatie kunnen betekenen. Toen heb ik aangegeven dat we de race beter konden laten lopen”, stelt Boudewijn Röell.

Bijzonder
De roeier van Asopos de Vliet kreeg na de halve finale het idee dat er in de eindstrijd iets te halen viel. “Het ging al veel beter, zeker het eerste stuk Maar we hebben toen nagelaten om te reageren op een tweede versnelling van de concurrenten. In de finale lukte dat wel. Het is natuurlijk waanzinnig. We racen altijd om te winnen, maar om goud te winnen als tweede boordboot bij de mannen en iets van de vierde boot van iedereen is heel bijzonder.” Met deze prestatie kwalificeerde de vier zich ook nog eens definitief voor de Olympische Spelen.

Overmacht
De winst van de dubbeltwee van Stef Broenink en Melvin Twellaar was misschien iets minder onverwacht voor de roeiers zelf – de trainingstijden wezen reeds op een zeer hoge snelheid – dan voor de buitenstaander. Het duo roeide één keer eerder een wereldbekerwedstrijd en eindigde toen als vierde. De manier waarop het duo won was ook nog eens bijzonder indrukwekkend. Na het initiatief aan Zwitserland te hebben gelaten, denderden ze vlak na de 1000 meter over deze ploeg heen.

Kijken
“We zijn bewust niet te hard gestart. Er zijn altijd ploegen die ineens iets geks proberen en dan moet je koel blijven en dat is goed gelukt. Ik ben ook niet echt zenuwachtig geworden van de voorsprong van de Zwitsers. Misschien was dat gebeurd als het langer had geduurd. Ik heb ook niet gekeken en heb vertrouwd op de calls van Melvin. Ik voelde op een gegeven moment dat we er langs gingen”, aldus Broenink.

Tokyo
Of het nu vaststaat dat deze combinatie ook volgend jaar op de Olympische Spelen van Tokyo roeit, is volgens de Leidenaar echter nog niet zeker. “Ik denk dat het juist de kracht van onze groep is dat we zoveel wisselen. Natuurlijk zou het gezien de resultaten heel goed mogelijk zijn dat dit zo blijft, maar eerst moeten we als groep dit toernooi met elkaar evalueren voordat er definitieve keuzes worden gemaakt.”