Nederland goed op dreef in Poznan

Wedstrijden

De Nederlandse equipe had bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar een uitstekende dag. Opzienbarend was de winst van de lichte vrouwendubbeltwee en de mannenacht. Twee ploegen waar vooraf niet bijzonder veel van werd verwacht. De vrouwenacht en -dubbelvier plaatsten zich voor de finale en ook de Groningentwee was sterk.

Melvin Twellaar en Luuk Adema moesten echter wel alles uit de kast halen om de sterk startende Grieken te achterhalen. Dit lukte pas 400 meter voor het einde, waarna Griekenland meteen ook op een flinke afstand werd gezet. Het duo zette mede dankzij hun sterke eindschot ruimschoots de snelste tijd van het veld neer, dus voorzichtig mag gedroomd gaan worden over een podiumplek of zelfs goud. Het is echter goed te beseffen dat de flink langzamere Italianen na 1000 meter wel sneller waren en daarna uitzakken konden.

Verrassing
Waar de prestatie van de dubbeltwee verwacht was, gold dat niet voor de mannenacht, een talentontwikkelingsproject van bondscoach Ronald Florijn. Hoewel wat fortuinlijk met de loting was hun race zeer volwassen opgebouwd. Samen met de Fransen kwamen de Nederlanders het snelst uit de startblokken om vervolgens toe te slaan in de middelste duizend meter. De winst met een kleine vijf seconden voorsprong en daarmee directe plaatsing was onverwacht. Om daadwerkelijk ook een medaille te winnen zal de boot van Willem Jan de Widt en Boris Mulder nog wel uit een ander vaatje moeten tappen. Amerika, Groot-Brittannië en Roemenië waren in de andere heat ruimschoots sneller.

Finale
Ook de vrouwenacht deed uitstekende zaken. De tweede plaats binnen een lengte achter Groot-Brittannië was voldoende om zich rechtstreeks te plaatsen voor de eindstrijd. Australië roeide elk interval net wat langzamer en kwam ruim twee seconden tekort. Ook bij deze ploeg gold dat drie boten uit de andere heat sneller waren. Een finaleplaats is echter al een uitstekende prestatie met zelfs tweedejaars roeisters aan boord.

Lichte dubbels
Een andere flinke opsteker was de winst van Iris Hochstenbach en Femke van de Vliet. De lichte vrouwendubbeltwee werd pas in een laat stadium samengesteld en de verwachting was dat dat tekort dag zou zijn om echt indruk te kunnen maken in dit sterke veld. Ook zij roeiden vooral in het midden van de race weg van de concurrentie en verschaften zich een goede positie voor de halve finale van zaterdag. Damion Eigenberg en David Kampman kwamen bij de lichtgewichten goed mee maar kwamen net tekort ten opzichte van Canada voor de tweede plaats. Zij zullen vandaag herkansen voor een halve finaleplek.

Dubbelvier
De enige ploeg die een herkansing roeide, de vrouwendubbelvier, slaagde glansrijk voor dit hertentamen. Martine van den Boomgaard, Minke Holleboom, Mieke Wilms en Bente Paulis leidden van start tot finish en hebben zichzelf mede dankzij deze race als medaillekandidaat gemanifesteerd. Hun finale wordt net als die van de lichte vrouwen zaterdag al verroeid.

Programma vandaag:
8:40u: Kwartfinale M1x (Olav Molenaar)
9:45u: Kwartfinale LM1x (Obbe Tibben)
10:35u: Herkansing LM2x (David Kampman en Damion Eigenberg)

De wedstrijden zijn hier live te volgen.