Rotterdam vandaag: Vier medailleraces onder de 23 jaar

Wedstrijden

Zowel letterlijk als figuurlijk loopt het Rotterdamse kwik vanmiddag hoog op. De wk onder de 23 jaar nadert zijn apotheose, met vier Nederlandse ploegen aan de start.

De ogen zijn eerst gericht op favoriet en boegbeeld van het toernooi Marieke Keijser. De lichte vrouwenskiffeuse ging vorig jaar met goud naar huis op de juniorenwk en is dit jaar opnieuw op koers om de hoogste trede van het erepodium te betreden. De heats en de halve finale werden gewonnen. De Rotterdamse zal datzelfde plan hebben voor de eindstrijd.

Vorm
De lichte mannendubbeltwee zagen ook geen boot aan zich voorbij varen tijdens eerdere races in dit toernooi. Het duo was tot nu toe goed in vorm. Voor zowel Keijser als Wiersma wordt dit het vijfde wereldkampioenschap en ook de vijfde finale. Vandaag zouden ze allebei hun tweede medaille kunnen halen.

Gedoe
Er was wat gedoe rond de selectie van de mannenacht, maar het moet gezegd dat deze tot nu toe voortreffelijk presteert. De mannen hebben twee goede races laten zien en dat schept vertrouwen voor de race waar het uiteindelijk om draait.

Onervaren
Anne Marie Schonk komt in haar vierde wk uit in de lichte vrouwendubbel, samen met de onervaren Amber Kraak. Het koppel startte eerder dit jaar in Poznan en daar werd de b-finale gewonnen. Dit toernooi laten ze progressie zien door een stap hoger te zetten.

Junioren
Vanochtend hebben de junioren herkanst. Karolien Florijn imponeerde en plaatste zich met overmacht voor de halve finale. De jongensacht heeft een plaats in de eindstrijd, maar moest in de herkansing onverwacht de Italianen voor zich dulden. De meisjesacht deed beter mee dan in hun eerste race, maar strandde met een derde plaats in de b-finale. De jongens tweezonder kwamen ruim twee tellen tekort voor een plaats in de volgende ronde.

Kwartfinales
De jongens dubbeltwee deed wat ze moest doen en heeft zich een plaats in de halve finale toegeëigend. Ook de prestatie van jongensskiffeur Bram Schwarz was, zei het maar net, voldoende voor een plaats bij de beste twaalf. De jongensdubbelvier kregen teveel weerstand om een ronde verder te komen. De Nederlanders zullen uitkomen in de halve c/d-finales.

 

Deze Nederlandse ploegen verschijnen vandaag aan de start:

  • 14.45 uur finale lichte vrouwenskiff: Marieke Keijser (De Maas)
  • 15.45 uur finale mannen dubbeltwee: Amos Keijser (Laga) en Abe Wiersma (Nereus)
  • 16.15 uur finale lichte vrouwen dubbeltwee: Amber Kraak (Vidar) en Anne Marie Schonk (Nereus)
  • 17.45 uur finale mannenacht: Michiel Oyen (Nereus), Nelson Ritsema (Nereus), Michiel Mantel (Willem III), Jaap Scholten (Nereus), Maarten Hurkmans (Hemus), Simon van Dorp (Willem III), Lex van den Herik (Nereus) Max Ponsen (Willem III) en stuurman Diederik van Engelenburg (Proteus)