Who to watch WK Roeien – Kleine nummers

Wedstrijden

Morgen gaan in Aiguebelette de Wereldkampioenschappen van start. NLroei werpt aan de vooravond traditiegetrouw een blik in de glazen bol.

| M1x | W1x | M2- | W2- | M2x | W2x | LM2x | LW2x |LW1x |


M1x
Met 41 deelnemende landen is dit het grootste veld.. Dat betekent dringen voor een finaleplek, naast kwantiteit behelst dit veld ook kwaliteit. De eerdere metingen gaven achter de dominante Mahe Drysdale een wisselend beeld. Na het goud van zijn eeuwige rivaal Ondrej Synek in Amsterdam liet deze Tsjech weinig meer zien. In Varese en Luzern stond hij niet eens op het podium. Ondertussen wist de Cubaan Angel Fournier Rodriguez zich uit de schaduw te roeien.
Maar er zijn meer kapers op de kust. Damir Martin (KRO) Mindaugas Griskonis (LTU), Stanislau Shcharbachenia (BLR) en ook de ervaren Brit Alan Campbell, na lang blessureleed, behaalden dit seizoen al medailles. Vlak ook de Belg en voormalig lichtgewicht Hannes Obreno (vierde op Rotsee) niet uit.

Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Mahe Drysdale), 2. Cuba (Angel Fournier Rodriguez), 3. Tsjechië (Ondrej Synek)


W1x
Nu wereldkampioene Emma Twigg door de Nieuw-Zeelandse roeibond vanwege een buitenlandse studie van het strijdtoneel is verbannen, is de Australische Kim Crow de grote favoriete. Zowel in Varese als in Luzern was er niemand die in haar spoor kon blijven. Olympisch kampioene Mirka Knapkova lijkt met haar zilver van Luzern weer in vorm te zijn en zal vermoedelijk opgaan voor zilver. Laatbloeier Genevra Stone (USA) pakte in Luzern brons en zette – ook na een tweede plaats in Varese – de stap naar de top.

Gevaarlijke outsider is Jingli Duan. In Varese weliswaar slechts zesde, maar vorig jaar goed voor brons bij de WK. Hetzelfde geldt voor de Deense Fie Udby, zilver in Londen bij de spelen en na een pauze nu weer terug. Let ook op WB-medaillewinnaars Tatsiana Kukhta (Wit-Rusland) en de Oostenrijkse Magdalena Lobnig. Voor Lisa Scheenaard lijkt een finaleplek te hoog gegrepen, maar na de 12e plek van vorig jaar lijkt verbetering (en olympische kwalificatie) haalbaar.

Voorspelling: 1. Australië (Kim Crow), 2. Tsjechië (Mirka Knapkova), 3. China (Jingli Duan), 10. Nederland (Lisa Scheenaard)

 


M2-
Al jaren is de twee met Hamish Bond en Eric Murray ongeslagen en het ziet er niet uit dat daar binnenkort verandering in komt, al was de overmacht in Luzern minder dan gebruikelijk. Voor het zilver lijken de Britten (James Foad en Matt Langridge) de beste papieren te hebben, maar de grote vraag is vooral of het beloftevolle Nederlandse duo Mitchel Steenman en Roel Braas progressie maakte. De roeiers zitten pas twee maanden met elkaar en pakten al overtuigend het goud in Varese. In Luzern was het een vierde plaats, maar de extra voorbereidingstijd biedt perspectief.

Makkelijk zal het niet worden, want met Servië (brons in Luzern), Zuid-Afrika (brons WK 2014) en Australië zijn er genoeg concurrenten. En vlak ook de Fransen niet uit. Chardin en Mortelette pakten zilver bij de Spelen van Londen, maar bleken eerder dit seizoen nog niet in vorm.

Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Bond/Murray), 2. Groot-Brittannië (Foad/Langridge), 3. Nederland (Braas/Steenman)


W2-
Bij de vrouwen twee-zonder lijkt het goud van te voren al vergeven. Het olympisch gouden Britse duo Glover en Stanning is sinds hun terugkeer oppermachtig (Glover is zelfs al 38 races ongeslagen). Enige tegenstand zal vermoedelijk komen van het jonge Nieuw-Zeelandse duo Grace Prendergast en Kerri Gowler. Op de Rotsee zaten ze niet ver achter de Britten. Het Amerikaanse tweetal dan hen in Varese versloeg is er in Frankrijk niet bij. Zij verloren bij de nationale trials van Mueller en Logan die in Varese als vierde eindigden.

En wat kunnen Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf? Bij het EK behaalden ze een zilveren medaille, maar daarna werd ingezet op de acht. Dat geldt ook voor dit toernooi, maar omdat men voor olympische tickets niet louter op de acht vertrouwt, komen ze ook in dit nummer aan de start. Veel is er niet samen geroeid en het is de vraag welk gevolg dat heeft voor hun snelheid. Concurrentie zal komen van Denemarken (brons Luzern), Canada (vierde Luzern) en Zuid-Afrika (8e OS Londen).

Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Glover/Stanning), 2. Nieuw-Zeeland (Prendergast/Gowler), 3. USA (Mueller/Logan) 6. Nederland (Van Rooijen/Hogerwerf)

 


M2x

Hoewel hier een duidelijke favoriet aan te wijzen valt (de Kroatische broers Sinkovic) is dit veld wel een van de meest competitieve. Duitsland heeft met de overstap van skiffeur Marcel Hacker een sterk ijzer in het vuur (winst bij EK en WC 1 in Bled, zilver Luzern) en in hun kielzog zijn ook de ervaren Australiërs Belogonoff en McRae medaillekandidaat (zowel brons bij de WK als in Luzern).

Maar er zijn genoeg outsiders. Argentinië zat in Varese al dichtbij het podium en ook de Italianen (brons WK en vierde Luzern) zijn sterk. Op papier zijn Azerbeidjan met Aleksandrov (5e op Spelen in skiff) en Yotov en Bulgarije (Bozhilov en Vasilev) sterk, maar hebben dat dit jaar nog niet laten zien. Hetzelfde geldt voor de wereldkampioen uit 2013, Noorwegen. Litouwen zou nog wel eens kunnen verrassen, Mascinskas en Ritter roeiden dit jaar met snelle tijd naar een gouden medaille bij de Universiade.

Voorspelling: 1. Kroatië (Sinkovic/Sinkovic), 2. Duitsland (Krueger/Hacker), 3. Litouwen (Mascinskas/Ritter)


W2x
Ook bij de vrouwen is dit veld uiterst competitief. Er zijn zomaar acht landen die een medaille kunnen pakken. Tot nu toe lukt het wereldkampioen Nieuw-Zeeland steeds om als beste te eindigen (winst Varese en Luzern), maar de verschillen zijn klein. In Varese zat de complete finale zelfs binnen drie seconden. De Amerikanen O’Leary en Tomek zaten toen zelfs op slechts 0,14 seconden van de Kiwi’s. In Luzern was het Australië (Aldersey en Kehoe, ook de houders van het wereldrecord) dat binnen een seconde van de winnaar eindigde en bij het WK in Amsterdam pakten ze al brons. Maar ook de Britten met olympisch kampioene Katherine Grainger en Wit-Rusland met legende Ekatarina Karsten aan boord hebben reeds medailles behaald afgelopen Wereldbekers. Ook om rekening mee te houden: Europees kampioenen (en zilver bij WK) Fularczyk en Madaj uit Polen en de wereldkampioen uit 2013, Litouwen. Na hun zilveren medaille bij het EK roeiden ze dit seizoen enkel nog met succes de Universiade in Korea.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (MacFarlane/Stevenson), 2. Australië (Aldersey/Kehoe), 3. Litouwen (Visatartaite/Valciukaite)


LM2x

Favoriet in dit grote veld van 26 boten is thuisland Frankrijk dat met Jeremie Azou en Stany Delaye een magnifiek roeiend tweetal heeft. Vorig jaar konden ze hun favorietenrol mede door een nadelige baan niet waarmaken en kaapte outsider Zuid-Afrika de wereldtitel. Dat land pakte achter Frankrijk ook het zilver op de Rotsee en zal wederom een van de uitdagers zijn. De Italianen zitten continu van voren en ook Groot-Brittannië pakte al WBmedailles. Noorwegen is de wereldkampioen van 2013 en was in Luzern nog goed voor brons.

Grote vraag is wat de Muda’s in dit geweld kunnen. Willen ze door met hun project moeten ze minimaal dicht bij de medailles zitten. Wellicht dat hun trainingskamp in Zagreb met de gebroeders Sinkovic het laatste zetje in de juiste richting gaf. Willen ze met de top mee gaan doen, zal ook afgerekend moeten worden met subtoppers als Duitsland, Denemarken, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.


Voorspelling: 1. Frankrijk (Azou/Delayre), 2. Zuid-Afrika (Thompson/Smith), 3. Italië (Ruta/Micheletti), 6. Nederland (Muda/Muda)


LW2x

Bij de lichte vrouwen dubbeltwee is duidelijk te zien dat de Olympische Spelen naderen. Met iedereen gemiddeld op 57 kilo zijn de fysieke verschillen klein en dat zie je in de breedte met tal van kanshebbers voor olympische plaatsing. Wereldkampioen en ook de winnaar van Luzern is Nieuw-Zeeland. Op beide evenementen was er steeds iets mis met de andere favoriet, Groot-Brittannië, met de nog jonge olympisch kampioene Katherine Copeland. Verwachting is dat het in Aiguebelette weer spannend gaat worden tussen deze twee. Maar er zijn flink wat andere gegadigden.

Zo pakte Zuid-Afrika met de voormalig Amerikaanse roeister Ursula Grobler in Luzern verrassend het zilver en zat ook Amerika dichtbij. Net zoals de Muda’s zal ook de Nederlandse ploeg met Maaike Head en Ilse Paulis een stap moeten maken. Er zal afgerekend moeten worden met tot nu snellere boten als Australië, Duitsland en Ierland. Omdat de ploeg nog maar kort bij elkaar is, vermoeden we dat er nog rek in zit.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Taylor/Copeland), 2. Nieuw-Zeeland (Mackenzie/Edward), 3. Zuid-Afrika (McCann/Grobler) 6. Nederland (Paulis/Head)


LW1x
Met maar liefst zeven lichte vrouwen is deze sectie namens Nederland erg goed vertegenwoordigd. In de skiff zit Amber van Zomeren, nieuw in de equipe, maar wel de nationaal kampioen. Oorspronkelijk leek het erop dat de roeister van Willem III in de dubbelvier zou plaatsnemen, maar die plek gunde bondscoach Josy Verdonkschot uiteindelijk aan het jonge talent Anne-Marie Schonk. Omdat Van Zomeren slechts een korte voorbereidingstijd had is het de vraag wat ze precies kan. Een medaille lijkt uitgesloten gezien de deelname van de nog jonge wereldrecordhoudster Zoe McBride. Maar ook de sterke Fabiane Beltrame is bijzonder sterk en de Britse Imogan Walsh versloeg bij de Britse trials nog beide roeisters uit de olympische dubbeltwee. Een finaleplek zou dus al mooi zijn.

1. Nieuw-Zeeland (Zoe McBride), 2. Groot-Brittannië (Imogen Walsh), 3. Brazilië (Fabiane Baltrame), 6. Nederland (Amber Van Zomeren)