Rienks’ roeirevolutie

Achtergrond Voorpagina

De beste Oranje-roeier ooit kent een onverminderde prestatiedrang. Nico Rienks wil vooruit met Nederland. Met revolutionaire plannen wijst hij de weg.

Zwolle – Tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks kiest zorgvuldig zijn woorden. Hij wil niemand kwetsen als hem wordt gevraagd naar de kansen van de oranje vloot die morgen het strijdperk ingaat bij de wereldkampioenschappen in het Franse Aiguebelette. Hier zullen de tickets voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro worden verdeeld.

“Het zal niet gemakkelijk worden, zo blijkt uit het voorseizoen. Alleen de vrouwendubbelvier heeft constant veel goeds laten zien. Ik hoop op het beste voor Nederland, maar de equipe heeft niet veel marge om kwalificatie af te dwingen”, zegt Rienks.

Rio
Een WK-medaille is het allermooiste startbewijs voor Rio. Rienks heeft geen glazen bol nodig om een voorspelling voor het eremetaal te doen. “Als ik naar de prestaties van het afgelopen seizoen kijk, is de vrouwendubbelvier het meest kansrijk. Deze ploeg heeft de potentie vooraan mee te varen. Maar er is geen garantie voor succes. Ze kunnen het, maar het is niet zomaar gedaan. Datzelfde geldt voor een medaille, maar ook voor hun kwalificatie.”

Zorgwekkend
De Holland Acht heeft begrijpelijkerwijs zijn bijzondere aandacht. Rienks was zelf aanvoerder van de bemanning die in 1996 goud won bij de spelen van Atlanta. “In het begin van dit seizoen waren de prestaties zorgwerkend. De mannen deden extra veel aan krachttraining. Ik vond hun roeien er stug en stijf uitzien. Maar richting Luzern ging het duidelijk beter. Hopelijk gaat het nu lukken om de mannenacht te kwalificeren. Dat lijkt vooralsnog het hoogst haalbare.”

Rommelig
Het voorseizoen van de vrouwenacht verliep rommelig, vindt hij. “En nu verschijnt een koppel uit deze boot ook in de ongestuurde twee aan de start. Ik begrijp de achtergrond, ze willen de kansen op kwalificatie vergroten. Maar of dit werkt? Het kan maar zo dat de acht met lege handen staat.”

Marginaal
Rienks waagt zich aan een voorspelling voor de Olympische Spelen van 2016. “Ik voorzie één medaille voor Nederland, hooguit twee. En ik vrees voor nul. Eigenlijk is het doodzonde dat de rol van Oranje zo marginaal is. Naar mijn idee kan Nederland veel meer. Er is veel ruimte voor verbetering, de organisatie staat er, maar de roeiers mogen wel wat assertiever zijn.”

Revolutie
Rienks is voor een revolutie, ontketent door de roeiers. In zijn visie zijn ze verworden tot slaven die galeien voortbewegen zonder zelf na te denken. “Het is de hoogste tijd dat zij de koers zelf gaan bepalen. Nu worden programma’s van de technische staf te klakkeloos uitgevoerd en dicteren coaches het ritme in de boot. Ik geloof dat het noodzakelijk dat ze uit zichzelf zo sterk gemotiveerd raken dat ze over alles willen meebeslissen en hun eigen lot bepalen. Dat is essentieel om goud te winnen.”

Excelleren
“Zo af toe ontvang ik een mail van Jan Wienese. Hij denkt er precies hetzelfde over. Roeiers weten heel precies wat nodig is om optimaal uit de verf te komen, en daarvoor moet een klimaat worden gecreëerd dat de intrinsieke motivatie naar boven haalt. Ook volgens Jan Wienese zijn alle gouden olympische medailles behaald door roeiers die zich op geen enkele manier de les lieten lezen.”

Waan
Rienks was de afgelopen jaren officieel in dienst van de roeibond. Hij wilde geen bezoldiging , wel voldoening. En dat haalde hij er niet uit. Want, vindt hij, het is te veel knoeien in de marge, en de waan van de dag regeert. “Telkens stond er weer een wedstrijd voor de deur die zogenaamd doorslaggevend zou zijn, met name voor de subsidies van NOC*NSF. Ik heb onder andere mijn langetermijnplan voor 2020 geregeld aan de orde gebracht. Maar ik kreeg het niet voor elkaar om voldoende aandacht te generen voor de toekomst.” Hij zette daarom maar op eigen houtje in op de lange termijn.

Sterker
Lange, sterke en tevens sportieve mensen zoeken en opleiden, is iets wat op termijn veel resultaat oplevert. “Wij hadden bijvoorbeeld Niels van der Zwan aan boord in de Holland Acht. Hij was tien kilo zwaarder dan ik. Dus sterker. Dat tikt aan, zonder hem was er voor mij geen goud te halen in de toenemende concurrentiestrijd.”

Ongelijk
Rienks zag de roeisters uit de succesvolle Amerikaanse vrouwenacht en constateerde dat ze stuk voor stuk een kop groter en gespierder zijn dan de Nederlandse. “Dat maakt het een ongelijke strijd. Dat compenseer je niet met een betere techniek. Bij ons schort het aan een goede werving”

Zoeken
Hij vindt dat in Nederland te vaak wordt gewerkt met roeiers die vanzelf komen bovendrijven. “Er is weinig aandacht voor mensen die in potentie beter zijn, maar die niet in een ideale omgeving hebben getraind of zelfs helemaal nog niet roeien. Voor goud moet de bemanning in alle opzichten top zijn.”

Missie
Makkelijk gezegd, toch moeilijk gedaan, Rienks weet dat. “Maar dankzij onze sponsor Kiwa konden we een project van de grond krijgen met een missie voor 2020. Het doel is dat er dan een vrouwenacht van formaat staat. Letterlijk. We gingen een weg buiten de gebaande paden en bestaande wervingsstructuren. Het werkt. Er kwamen meer dan driehonderd vrouwen van 1.85 meter of langer opdagen.”

Streeftijd
Rienks heeft er een acht uit geformeerd die afgelopen seizoen debuteerde. Hun voorseizoen was aarzelend. “Maar de boot kwam op toeren en haalde de streeftijd voor dit jaar. Die stond op 6 minuten en 40 seconden in een tempo van maximaal 30 halen per minuut. Dit project is echter voor de lange termijn bedoeld. In 2020 mag je echt wat van deze groep roeisters verwachten.”