Beschermde status voor dubbelvier

Algemeen Voorpagina

De vrouwen dubbelvier die afgelopen Wereldkampioenschappen het brons wist te veroveren, zal hoogstwaarschijnlijk in exact dezelfde samenstelling aan de start verschijnen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Amsterdam – Volgens hoofdcoach vrouwen Josy Verdonkschot is dat het gevolg van de prestatie die het kwartet in Aiguebelette heeft geleverd. Ook is inmiddels duidelijk hoe het traject van de nationale boordroeisters eruit gaat zien. Hierbij ligt de volledige focus op het plaatsen van een acht voor Rio. Een twee-zonder, de boot die in tegenstelling tot de acht al wel heeft voldaan aan de FISA-eisen, krijgt voorlopig geen kans.

Dat Verdonkschot de prioriteitsboot dubbelvier dicht houdt, heeft vooral te maken met de wens dat hij voor deze ploeg een ideale voorbereiding wil. “Zolang er geen aanleiding toe is, zal er niet meer geselecteerd worden. Vermoedelijk krijgen we anders enkel een herhaling van zetten.”

Verrast
Hoewel de beslissing volgens Verdonkschot voortvloeit uit beleid waarbij medailleploegen worden gevrijwaard van selectie, reageerden de roeisters alsnog opgelucht. Zo bleek uit een interview bij radiozender Amsterdam FM dat Chantal Achterberg wel degelijk rekening had gehouden met een selectie. Naast Achterberg, zijn ook Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw zeker van een plek.

Strijdplan
De beslissing heeft ook te maken met de tweede boot in de rangorde, de vrouwen acht. Zij zullen eind mei in Luzern bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) bij de beste twee ploegen moeten finishen om zich te plaatsen voor de Spelen. “Het brengt met zich mee dat we nu ook volledige focus op de acht kunnen leggen” aldus Verdonkschot. Afgelopen weken besteedde de Amsterdammer de nodige tijd om voor deze ploeg een strijdplan te maken. Dat is inmiddels af.

Tweetjes
Komende maanden is de groep boordroeisters verdeeld over tweetjes en zij zullen bij de Hel van het Noorden de strijd aangaan met elkaar en met de rest van Nederland. Bij de verdeling zitten geen verrassingen. Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf, maar ook Heleen Boers (die terugkomt na een hersenschudding) en Aletta Jorritsma zijn wederom tot elkaar veroordeeld.

Talenten
Ook nodigde Verdonkschot de talenten Laila Youssifou en Karien Robbers uit. Eerstgenoemde bedankte echter vanwege haar studie voor de eer. Uiteindelijk haalde de hoofdcoach een drietal roeisters (Donna Christen, Bente van der Laan en Jocelyn Spruit) uit de U23-acht van vorig jaar erbij die vanaf nu geregeld komen mee trainen op de Bosbaan. Verdonkschot: “Op deze manier kan ik met twee achten naast elkaar varen. Dat brengt voordelen met zich mee.”

Profieltesten
Een beschermde positie hebben de talenten echter niet. “Ik heb expres geen oudgedienden gevraagd omdat ik niet tweemaal in korte tijd dezelfde mensen wil uitnodigen, maar ook zij maken uiteindelijk evenveel kans. Naast de Hel van het Noorden staan er in december ook profieltesten op de ergometer op het programma. De roeiers dienen dan binnen één week verschillende afstanden te volbrengen, waaronder de twee kilometer van de NK Indoorroeien. “Iedereen die zich op deze momenten bijzonder onderscheidt, kan nog bij de groep komen.” Uiteindelijk maakt Verdonkschot in januari de definitieve groep van tien roeisters (een acht en twee reserves) bekend.

Rotterdam
Ook wordt dan een tweede groep gemaakt die op regelmatige basis op de Bosbaan gaat trainen en van waaruit de bond een vier-zonder wil selecteren voor de Wereldkampioenschappen niet-olympische nummers in Rotterdam. Definitieve selectie daarvoor geschiedt wel pas na het OKT, voor het geval dat de acht zich onverhoeds niet plaatst voor de Spelen.

Scheenaard
Skiffeuse Lisa Scheenaard kan zich richten op de skiff. De Eindhovense had gisteren een kleine tegenvaller te verwerken omdat uit internationale regels blijkt dat bij de nummers van het continentale OKT (skiffs en lichte dubbeltwees) een land slechts één boot per sekse mag plaatsen. Mocht Nederland dus zowel de lichte vrouwen dubbeltwee als de vrouwen skiff plaatsen, dan moet één van beide boten thuis blijven. Gezien de prestatiedichtheid (minder grote verschillen tussen de top en subtop) bij de lichte vrouwen is de kans groot dat zij in dat geval mogen gaan.