Obstakels Olympische Spelen 2016 bekend

Algemeen Kort Voorpagina

Deze week maakte de roeibond de normen en limieten voor de spelen van Rio wereldkundig. Er is een aantal barrières opgeworpen voor ploegen die dit jaar nog niet aan de prestatie-eisen voldeden.

Amsterdam – Ploegen die bij de wereldkampioenschappen in Aiguebelette niet hebben voldaan aan de NOC*NSF-eisen en toch naar de Olympische Spelen willen, zullen van de sportkoepel volgend jaar een top-vijf-positie bij de eerste wereldbekerwedstrijd en/of de top-vier bij de Europese Kampioenschappen moeten behalen.

Daarbij stelt “Papendal” dat de betreffende bootklassen kwantitatief en kwalitatief op een zeker niveau moeten zijn. Zo moeten bij de wereldbeker I tenminste vijf ploegen deelnemen uit de WK-top-8 van dit jaar. Bij de EK geldt de voorwaarde dat de beste vier Europese ploegen van de WK’15 deel moeten participeren.

OKT
Het gaat hierbij in theorie om de scullboten bij de (lichtgewicht) mannen (M 1x, 2x en 4x; LM2x), de vrouwen skiff, en de vrouwen dubbeltwee in zowel de lichte als zware categorie. De volgende hobbel in deze bootklasse is het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

W2-
De ongestuurde twee bij de vrouwen voldeed al wel aan de IOC-norm (top-11 bij de WK’15) en hoeft dus niet naar het OKT, maar moet nog wel voldoen aan de NOC*NSF-eisen.

Curieus
De situatie van de vrouwenacht is wat curieus. De ploeg haalde de Nederlandse norm bij de WK’15 (top-6), maar kon zich niet rechtstreeks plaatsen via de voordeur, want de WK-top-5 werd gemist. Dus gaat deze boot ook naar het OKT.

Veilig
De vier boten van de (lichte) boordroeiers (M2-, 4-, 8+ en de LM4-) en de dubbelvier van de vrouwen zijn al in veilige haven. In deze bootklassen werd bij de WK in Frankrijk aan de nationale en internationale normen voldaan.