Tromp Boat Races barst uit voegen

Voorpagina Wedstrijden

Met een deelnemersrecord van ruim 600 ploegen heeft de organisatie van de Tromp Boat Races duidelijk haar grens bereikt. De kans is groot dat het evenement volgend jaar over twee dagen verspreid zal worden.

Hilversum – Het was ouderwets dringen geblazen rond de vlotten van de Hilversumse roeivereniging. Nog altijd willen steeds meer mensen de najaarsklassieker in het Gooi starten. En geef ze eens ongelijk, want Cornelis Tromp heeft een van de mooiste stukjes roeiwater van Nederland. Ook dit jaar lag het parcours er weer perfect bij. Bochten zijn er amper en bijna de hele dag was de ruim vijf kilometer van het Hilversums Kanaal spiegelglad.

Achilleshiel

Met de populariteit van de wedstrijd is meteen ook de achilleshiel genoemd. Want zeker in het laatste blok van de dag waren de wachttijden voor de vlotten ongekend lang. Dit kwam vooral omdat ploegen uit de laatste wedstrijden van het blok ervoor nog druk aan het finishen waren, toen er al een enorme lange lint aan roeiers met boten zich klaar stonden te maken voor hun warming-up. Hierdoor liep de starttijd van het laatste blok bijna een half uur uit.

Junioren
“We vinden het natuurlijk super leuk dat er zoveel mensen willen komen, maar eigenlijk gaat het zo niet meer” vertelt wedstrijdleider Minke Fischer. De organisatie werd wederom overvallen door het groot aantal inschrijvingen. “Ik had echt verwacht dat het er dit jaar minder zouden zijn, met name omdat we in tegenstelling tot de Hel van het Noorden geen meetmoment meer zijn voor de junioren-equipe. Maar het waren er juist meer, alleen dan in andere nummers dan de skiff,” aldus Fischer.

Veranderende wedstrijdsport

De organisatie probeert al jaren iets aan de massale stroom inschrijvingen te doen, maar vooralsnog zonder succes. Fischer: “Twee jaar terug hebben we de maatregel ingevoerd dat men niet tweemaal op een dag kan starten en vorig jaar hebben we enkele nummers geschrapt, maar het mocht niet baten.” Het komt volgens de wedstrijdleider met name omdat de wedstrijdsport aan het veranderen is. “Steeds meer veteranen willen wedstrijden roeien. Een veld als de veteranen vrouwendubbelvier kende voorheen slechts een paar inschrijvingen, nu waren het er geloof ik 28.”

Splitsen
Een logische oplossing voor de organisatorische problematiek zou zijn om net als bij de Winterwedstijden de races over twee dagen te splitsen. Rond het clubhuis van Cornelis Tromp kon dit idee op veel bijval rekenen. Hoofdcoach mannen bij Nereus, Diederik Simon, leek het zelfs wel wat om dan de wedstrijd als een soort nationaal kampioenschap voor lange afstanden te laten gelden. De omstandigheden ervoor zijn ideaal, zeker daar het in oktober vaak nog niet zo koud is als eind november bij de Hel van het Noorden.

Experiment
Fischer geeft aan dit zeker te overwegen. “We gaan komende week nog evalueren maar ik kan nu al zeggen dat de kans groot is dat volgend jaar als de vereniging een lustrum viert we bij wijze van experiment het over twee dagen gaan verdelen.” Problemen met het organisatorisch rondkrijgen zijn volgens haar niet overkomelijk. “We hebben erg goed contact met de politie en ik denk dat we de mankracht ook wel kunnen leveren. Het voordeel is weer dat je beide dagen eerder klaar bent.”

Metsemakers

De wedstrijden waren vooral interessant om te zien hoe de roeiers uit de zomer zijn gekomen. Duidelijk werd dat men in het oosten van het land in elk geval al serieus bezig is. Zo wist Universiade-skiffeur Koen Metsemakers (Phocas) routinier Mitchel Steenman tien seconden voor te blijven en was de grote verrassing bij de vrouwen Amber Kraak. De Vidraat uit de lichte Universiade-dubbeltwee won zowel het lichte veld als de onder-23 categorie en liet enkele sterke namen achter zich. In het open veld was enkel de sterk roeiende Janneke van der Meulen sneller.

Brabant
Een andere Brabantse overwinning was de zege van de vooralsnog onbekende roeiers Koen van Brussel en Frank Tijdink. De lichte twee-zonder van Vidar/Thêta was ook in het zware SB-veld verrassend het snelste en bleef ook het Nereus-duo Van de Berg/Withagen voor, dat vooraan eindigde in de LSA-categorie. Alleen de Orcanen Jurgen Langenhorst en Nicos Starreveld (winnaar SA) waren in hun totaaltijd sneller.

Van Lierop
Een andere opzienbarende prestatie kwam van lichte skiffeur Lennart van Lierop (Skøll) die het zware SB-veld op zijn naam schreef en slechts vijf tellen moest toegeven op algemeen winnaar Metsemakers. Het lichte SB-veld was een prooi voor Just van der Endt (Gyas) die Berend Mortier (Nereus) verrassend nipt voor bleef. Nereïd Ivo de Graaf was wel ruim sneller als LSA-winnaar.