Claudia Belderbos gaat voor elke haal alles geven

Algemeen Voorpagina

Nog 38 dagen en dan start de eerste race op de Olympische Rodrigo de Freitas in Rio. “Ik ga elke haal alles geven. Als we een optimale race kunnen varen ben ik heel trots”, blikt Claudia Belderbos vooruit.

Belderbos is de enige roeister die vier jaar geleden in Londen ook al deel uitmaakte van de vrouwenacht. “Deze olympische cyclus is voor mij heel anders dan de vorige. Het is een nieuwe groep en een andere coach. En ik ben zelf ook heel erg veranderd”, zegt Belderbos. “In Londen was ik nog maar vier jaar aan het roeien en had ik een vrij zorgeloze periode naar de spelen toe.”

Uitdaging
De afgelopen vier jaar waren er uitdagingen voor de roeister. “Ik heb in deze periode last gehad van verschillende blessures. Dat verschil in aanloop maakt het lastig om een objectieve vergelijking te maken met vier jaar geleden.” Toch zijn er wel zeker gelijkenissen: “We hebben het nog steeds over ‘een potje’ roeien.”

Hard
De acht heeft de afgelopen periode veel wedstrijden gevaren. “Na een winter trainen hadden we het gevoel grote stappen te hebben gezet. We hebben een super goede eerste race gevaren op de eerste wereldbeker. Dat we sneller waren dan Canada en weggingen met goud gaf een heel goed gevoel”, zegt de nummer twee van de boot. De tweede wereldbeker werd niet gestart vanwege het Olympisch Kwalitifactietoernooi dat enkele dagen eerder plaatsvond.

Poznan
De derde wereldbeker in Poznan pakte minder goed uit dan de eerste. “We hebben hier weliswaar goede halen gevoeld, maar ook minder goede”, vindt Belderbos. “Toch was het geen verrassing dat het er minder goed ging. Na het OKT in Luzern heeft het even gekost voor de belastbaarheid van de ploeg weer optimaal was en we lagen daardoor net iets minder goed voorbereid aan de start.”

Meters
De vrouwen zijn direct vanuit Poznan naar Italië gevlogen voor een trainingskamp in Pusiano van ruim twee weken. “We doen nu slimme dingen. We maken snelheid en dat gaat goed,” merkt Belderbos op. “Al die wedstrijden in het voorjaar zijn goed voor de race-ervaring, maar het gaat ten koste van de trainingstijd en dat compenseren we hier. Het is goed om samen weer moe te zijn van het trainen en samen meters te maken.”

Puzzelstukjes
In deze tijd van de laatste voorbereidingen moeten alle ‘puzzelstukjes’ in elkaar vallen. “Dit vind ik de leukste periode in vier jaar. Op naar het eindresultaat. Een vrouwenacht gaat hard als iedereen in de boot precies weet waar zij mee bezig is, zich gewaardeerd voelt en weet bij te dragen aan het groepsproces. Het geheel moet kloppen. Dan gaat het hard.”

Verwachtingen
De Vrouwen Acht kan als favoriet gezien worden op de spelen. Sinds de Olympiade van Sydney in 2000 heeft dit nummer op elke editie zilver of brons gewonnen. “Toch is het voortzetten van deze traditie niet waarom ik het doe”, bekent Belderbos. “Daarvoor zitten we teveel in het hier en nu. Ik voel de druk opkomen richting de Spelen omdat ik wil presteren, maar de reden daarvan ligt niet bij de prestaties op de vorige Spelen.”

Verdienen
“We willen de beste race neerzetten, dan zullen we krijgen wat we verdienen. Of het nu een medaille wordt of niet, als we elke haal alles geven en we de beste race varen ben ik heel trots”, aldus Belderbos. “Ik ben sportvrouw genoeg om niet alleen deel te nemen, maar ook het mooiste neer te zetten. Daar doe ik het voor.”

Fantastisch
“Het is fantastisch om bij de beste atleten van de wereld te horen en op de Spelen te varen”, zegt Belderbos enthousiast. “Na Londen ben ik me er bewust van geworden hoe speciaal de deelname aan zo’n toernooi is. Toen heb ik er niet genoeg van genoten. Juist de afgelopen jaren ben ik dat gaan zien toen het wat minder soepel ging.”