Voorbeschouwing Henley Royal Regatta

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Het zou zo maar eens kunnen dat de omgeving van de Henley Royal Regatta aankomende zondag flink oranje kleurt. Veel Nederlandse boten gaan bij de wedstrijden die vandaag beginnen als favoriet van start. Een recordaantal overwinningen bij de oudste roeiwedstrijd ter wereld lonkt.

Belangrijk aandeel daarin levert de nationale mannen selectie. Met medailles in zowel de twee, als de vier als de acht was Nederland dé dominante natie bij de wereldbeker in Luzern. Waar de meeste landen ervoor kozen om in Poznan deel te nemen, wees mannen hoofdcoach Mark Emke Henley aan als laatste race voor de Olympische Spelen. Opmerkelijk genoeg laat zelfs thuisland Groot-Brittannië de wedstrijd schieten. Dit ondanks het voorzitterschap van vijfvoudig olympisch kampioen Steve Redgrave.

Grand Challenge Cup
De Holland Acht is na hun zege in Luzern uiteraard topfavoriet. De laatste keer dat Nederland een medaille won bij de Olympische Spelen in de acht (Athene 2004) liep die route overigens ook via winst in Henley. Toen werd in de finale Harvard verslagen, nu zal Italië vermoedelijk de grootste concurrent zijn. De Italianen misten zowel bij afgelopen WK als bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi nipt de Spelen en zullen Henley vermoedelijk gebruiken als laatste race van het jaar.

Vier-zonders
Ook in de Stewards Challenge Cup is de nationale ploeg huizenhoog favoriet. De Holland Vier treft enkel een aantal sterke onder 23-ploegen. Opmerkelijk genoeg start de vier met Rogier Blink, Sjoerd de Groot en de Muda’s een divisie lager in de Visitors Cup. Hier mogen zij aan deel nemen omdat het geen nationale boot betreft. Ze zijn aan hun stand verplicht deze divisie op hun naam te schrijven, al zullen Niki van Sprang en Maarten Hurkmans met hun Berkeley-ploeg als titelverdediger er alles aan doen dat te voorkomen. Andere tegenstanders zijn Maarten van Blokland en Vincent Klaassens die met voormalig olympisch medaillewinnaar Alex Partridge een boot vormen en vier man uit de Boatrace winnende Cambridge-ploeg.

Steenman
Mitchel Steenman beleeft goede herinneringen aan Henley. Twee jaar terug stapte hij spontaan in de boot met zijn zwager Julien Bahain en won prompt de finale. Ook nu is de Skadi-roeier favoriet. Met Roel Braas aan boord komt de grootste tegenstand vermoedelijk van het Britse koppel dat in Poznan goud won in de twee-met-stuurman. Een van hen, Callum McBrierty, viel in Luzern succesvol in bij de mannen vier-zonder.

Broenink & Knab
Ondanks dat hij geen plek behaalde op de Olympische Spelen is reserve Stef Broenink met zijn vierde plaats in Luzern ineens een skiffeur om rekening mee te houden. In Henley behoort hij net als olympisch kampioen Mahe Drysdale en de via het OKT geplaatste Belg Hannes Obreno tot de geplaatste roeiers. De voormalige partner van Broenink en tevens reserve op bakboord, Ruben Knab, had de ondankbare taak zich afgelopen weekend via de kwalificatieronde te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Hierin slaagde hij evenwel glansrijk.

Scheenaard
De vrouwengroep van Josy Verdonkschot laat de wedstrijd vlak buiten Londen weliswaar schieten, toch stuurt de hoofdcoach kersverse reserve van de scullgroep, Lisa Scheenaard, naar Henley. En dat doet hij niet voor niets, want de Eindhovense is na haar vierde plaats in Poznan meteen de hoofdkandidaat voor de titel. Haar eerste tegenstander is nota bene Roos de Jong van Proteus.

Talenten
Ook een aantal talentontwikkelingsboten zullen naar Henley afreizen. Eén van hen is een vrouwen acht waar Jenny de Jong de meest bekende naam van is. De Utrechtse viel in februari af met voor de (inmiddels olympische) vrouwen acht en is de kopvrouw van een nieuwe generatie talent. De ploeg kende een wat stroeve start, maar lijkt bij de ARB enigszins op stoom gekomen te zijn. Ze zullen echter een flinke kluif hebben aan een Amerikaanse en Britse talentenploeg en een sterke boot van Princeton University.

Dubbeltwee
Abe Wiersma en Daan Klomp bemannen deze zomer de dubbeltwee bij de wereldkampioenschappen onder 23 en zijn in Henley ook van de partij. Net als de lichte Belgische dubbeltwee die de Spelen moeten missen vanwege de ondoorgrondelijke regels van wereldroeibond FISA. Vermoedelijk is een Engelse boot met twee internationals te sterk voor beide boten.

Nereus
Uiteraard is er ook weer een flinke afvaardiging Nederlandse studentenboten. Nereus is daarin met een acht en een vier-zonder koploper. De acht van Diederik Simon wist bij de Hollandia het vuur aan de schenen te leggen van de Holland Acht en geldt dan ook als een van de favorieten voor de Ladies Challenge Plate. Dan moet echter wel afgerekend worden met het thuisroeiende Leander Club dat bij de Holland Beker de bordeaux-roden op zondag nog te snel af was. Willem III start met een aantal wereldkampioenen junioren in het club-veld en zijn daarin topfavoriet.

©NLroei, 29-6-2016