Druk jaar voor Marieke Keijser

Achtergrond Algemeen Voorpagina

Voor Marieke Keijser was 2015 succesvol. Ze behaalde de Europese- en wereldtitel bij de junioren, werd uitgeroepen tot Rotterdams sporttalent en won de door NLroei opgezette verkiezing.

De verkiezing tot roeier van 2015 was haar zelfs bijna ontgaan. “Door alle drukte met school, roeien en op trainingskamp gaan, was ik het een beetje vergeten. Ik heb zelfs niet op mezelf gestemd”, vertelt Keijser lachend vanuit Sevilla waar zij op trainingskamp is. Desondanks is de Rotterdamse erg blij met de verkiezingsuitslag. “Het is altijd leuk om iets te winnen, maar het vooral mooi om te zien dat zoveel mensen het blijkbaar gaaf vinden dat ik in Rio heb gewonnen.”

Diploma
Aankomend seizoen wordt een flinke uitdaging voor Keijser. Samen met Amber van Zomeren probeert zij buiten de bond om een lichte dubbeltwee te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Hoewel het einddoel van dit traject nog hoogst onzeker is, zet de roeister van De Maas alles op alles om het halen. Haar schoolwerk heeft er onder te lijden. “Ik moet bijvoorbeeld zo een online een examen van drie uur maken”, aldus Keijser, die dit jaar een deel van haar VWO-diploma wil afronden. De vrouwen verblijven een maand in Spanje. Tussendoor komen ze voor examens van Keijser terug naar Nederland.

Duim
Over de voortgang van het roeiproject is Keijser zeer tevreden. “Het gaat voor mijn gevoel al echt heel goed, maar elke dag valt er wel weer een kwartje en boeken we vooruitgang.” Ze is lovend over hoe  gemakkelijk haar partner zich aanpast aan haar haal. “Ze stelt heel vaak gedetailleerde vragen over dingen waar ik nooit aan denk. ‘Hoe doe je dit met je duim bijvoorbeeld?’ We hebben een analyse van de WK-finale gemaakt en kwamen tot de conclusie dat je het hardst gaat als je gedurende de twee kilometer precies hetzelfde doet. Op mijn beurt is mijn rol vooral elke dag nog constanter en sterker te worden.”

Lol
Hoewel het na enkele jaren in de skiff even wennen was om in een ploeg te roeien, geniet ze met volle teugen. “Het is erg gaaf om zoiets met iemand samen te doen en elke dag leren we van elkaar. Zelfs het inpakken van onze tas voor trainingskamp bespreken we nu samen. En Amber houdt er van om kleding op elkaar af te stemmen, dus roeien we tegenwoordig bijna altijd in matchende kleren. We hebben zoveel lol dat ik soms zelfs bijna vergeet hoe serieus het is wat we doen.”

WK Rotterdam
Op beelden die RTV Rijnmond afgelopen week maakte, kan de kenner goed zien hoe de ploeg er technisch voorstaat. In dat programma laat Keijser ook weten naast de Olympische Spelen ook graag deel te willen nemen aan de wereldkampioenschappen op haar eigen baan in Rotterdam, een paar weken later. En dat terwijl de wedstrijden al een week later beginnen. Zelf ziet Keijser dat niet als probleem. “Je zit dan toch al lekker in een flow.” Dat ze bij het winnen van medaille van sportkoepel NOC*NSF niet eens huiswaarts mag keren, kan er bij haar niet in. “Dan zeg ik dat ik een WK ga knallen en ze het lekker mogen uitzoeken.”

© NLroei, 17-1-2015