Nederland met twee zonder stuurvrouw in Rio

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

De Nederlandse roeiploeg zal deze zomer sowieso met een vrouwen twee-zonder aan de start van de Olympische Spelen verschijnen, ondanks dat de boot (nog) niet aan de nationale eisen heeft voldaan.

Eind dit jaar moesten sportkoepel NOC*NSF en de roeibond bevestigen of Nederland hun op de Wereldkampioenschappen behaalde kwalificaties in Rio de Janeiro zou innemen. Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf voldeden in Aiguebelette met hun 9e plaats wel aan de internationale eisen voor de Olympische Spelen, maar niet aan de nationale. Daarvoor was een positie bij de beste zes vereist.

Voorbehoud
Commissaris topsport van de KNRB, Chris IJsbrandy, bevestigde eerder toestemming te hebben gekregen van NOC*NSF om de plaats alsnog in te nemen. Volgens hoofdcoach vrouwen Josy Verdonkschot heeft NOC*NSF nog wel geprobeerd een voorbehoud te maken. Dit bleek uiteindelijk niet mogelijk.

Nationale eisen

Nederland verplicht zich hiermee deze zomer een vrouwen twee-zonder op de olympische regatta te laten deelnemen, terwijl het de vraag is of deze boot alsnog aan de nationale kwalificatie-eisen had kunnen voldoen. Daarvoor dient de nog niet geselecteerde ploeg van hoofdcoach Josy Verdonkschot óf een top-5 positie bij de eerste Wereldbeker te behalen óf bij de eerste vier bij het EK in Brandenburg te eindigen.

Reserves
Dat zal nog een flinke kluif worden, omdat Verdonkschot de prioriteit geeft aan de voor het IOC nog niet geplaatste vrouwen acht. Slechts de afvallers van de acht zullen in aanmerking komen voor zijn twee. De acht zal aankomende twee weken in Sevilla geselecteerd worden, vervolgens wordt de twee-zonder geformeerd. De voorbereidingstijd richting de Spelen wordt verkort om de nu overtrainde Aletta Jorritsma nog een kans te geven. Als de acht zich plaatst, zullen de twee-roeisters in Rio als reserves fungeren.

Hockey
Het is in het roeien zeldzaam dat een gekwalificeerde plek niet wordt ingenomen. Verdonkschot kan het zich in elk geval niet herinneren. Het Zuid-Afrikaanse olympisch comité besloot onlangs hun voor het IOC gekwalificeerde hockeyploegen echter niet uit te zenden. Beide teams werden Afrikaans kampioen en zouden daarom naar Rio mogen afreizen. Ze moesten zich volgens hun nationale sportkoepel echter via de World Hockey League plaatsen, wat uiteindelijk niet is gelukt.