Skiënde Versluis verrast: “Ik had dit ook niet verwacht”

Algemeen Kort Uitslagen Voorpagina

Hamish Bond is niet de enige roeier die ook in een andere sport kan uitblinken. Bij de nationale kampioenschappen langlaufen in het Duitse Reit im Winkel behaalde voormalig Holland Acht-roeier Mechiel Versluis een bronzen medaille bij de 10 kilometer klassieke stijl. Zijn verenigingsgenoot en oud WK-onder-23-ganger Jan Erik Freund pakte zelfs een zilveren plak.

De behaalde medailles in de categorie tussen de 20 en de 40 jaar oud geven wel een enigszins vertekend beeld van de prestaties. In oudere en jongere categorieën waren namelijk ook een aantal anderen sneller dan de Okeanos-leden. Versluis eindigde van de in totaal 49 deelnemende langlaufers op de 14e plaats, Freund werd 11e.

Ervaring
Desalniettemin waren de prestaties opmerkelijk. Versluis heeft amper ervaring op de lange latten. “Ik ben twee keer eerder met onze Okeanos-langlaufweek meegegaan, maar dat was alweer in 2008 en 2009. De focus lag daarna bijna altijd erg op het roeien en kon ik niet makkelijk weg. Tussendoor ben ik nog wel eens weekeinde gegaan, maar daar houdt het wel mee op. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik ter voorbereiding van dit evenement wel een aantal keer op de ski-ergometer van Concept 2 heb gestaan”, vertelt Versluis vanuit Duitsland. Ter ere van de 15e editie van het Okeanos-evenement werd dit jaar ook het NK aangedaan.

Materiaal
Zijn gebrek aan ervaring bleek bij aankomst. “We waren eerst in Oostenrijk wezen trainen. Daar hadden we ook latten gehuurd, maar toen we hier aankwamen werden we behoorlijk uitgelachen. Ons materiaal bleek volgens insiders absoluut niet geschikt voor het evenement. We hebben toen in allerijl bij een speciaalzaak nog andere latten gehuurd. Inclusief een speciale wax waarmee we de latten moesten insmeren”, aldus Versluis.

Wax
Nadeel was alleen dat de latten na het insmeren niet meer gebruikt mochten worden. “Uiteindelijk hebben we dus niet echt met de nieuwe spullen kunnen trainen, maar achteraf was het een goede zet. We zijn geen specialisten en voelen natuurlijk nog niet alles, maar we merkten al wel dat het een stuk minder zwaar was dan op onze toerskilatten.”

Duurconditie
De Amsterdammer was verrast door zijn prestatie. “Het deelnemersveld was niet groot, maar het is wel een NK, dus daar doen ook toppers aan mee.” Hij verklaart zijn medaille met name door zijn goede duurconditie. “Ik ben niet al te lang na de spelen begonnen met trainen. Niet met roeien, maar door andere sporten te doen. Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan een survivalrun, maar ik ben ook één keer per week gaan baanwielrennen en heb veel op de mountainbike gezeten.”

Twee-zonder
Het zorgde ervoor dat hij onlangs ook uitstekend scoorde bij een VO2Max-test (waarbij het zuurstofopname vermogen wordt gemeten) van de bond. Inmiddels is de focus weer meer op het roeien gericht. Na een uitstekend begin bij de Hel van het Noorden in de twee-zonder met Mitchel Steenman, lijkt het erop dat dit duo in deze samenstelling verder gaat. “Het gaat erg lekker en heb ook weer zin om bij terugkomst weer in de boot te stappen.”

Roeiers
Uitslagen van het evenement zijn hier te vinden. Naast Versluis en Freund deden ook Hemus-roeiers Jantinus Ziengs en Leonie Walta mee. Er doen wel vaker roeiers mee. Twee jaar terug ging toenmalig equiperoeister Marie Anne Frenken nog in Reit im Winkl van start.

©NLroei, 27-1-2017

1 thought on “Skiënde Versluis verrast: “Ik had dit ook niet verwacht”

  1. Vergeet ook niet oud Skadi roeier Haje Visser(59), ex aequo met Jan Erik geëindigd, en Anja Verdiesen, oud Orca.

Comments are closed.