NLroei eerstejaars: “Vertrouwen in elkaar maakte ons sterk”

Algemeen

De zware vrouwen van Njord wonnen afgelopen jaar zes van de tien wedstrijden van het eerstejaarsklassement. Niet alleen op het water imponeerden de lichtblauwe vrouwen, begin deze maand werd hun rol bezegeld met de titel ‘favoriete eerstejaarsploeg van 2016’.

“Ik ben trots op het feit dat het ons lukte om zo constant te presteren”, zegt roeister Laurie Warmerdam. “Elke wedstrijd wisten we allemaal wat we gingen doen. Dat was altijd heel duidelijk, ook tijdens trainingen. Het vertrouwen in elkaar was feilloos en we deden het voor elkaar. Dat maakte dat alles op zijn plek viel, we voelden dat al tijdens het oproeien. We luisterden gewillig naar de stuur en verder hoefden wij ons nergens zorgen om te maken.”

Succes
Warmerdam vindt die hechte ploeg de belangrijkste voorwaarde voor hun succes. “De band met de anderen in de boot was ontzettend goed. Dat schept het vertrouwen dat je in elkaar moet hebben tijdens het roeien. Als dat vertrouwen in de ploeg er volledig is, dan is het altijd een kwestie van gewoon roeien.”

Plezier
Toekomstige eerstejaars wordt aangeraden te investeren in de lol. “Heb plezier met elkaar, je ziet elkaar tenslotte elke dag”, zegt Warmerdam. “Als je het als ploeg ook leuk hebt langs de kant en als je vrienden bent langs de kant, werpt dat zijn vruchten af in de boot. Dat heeft ons in ieder geval heel sterk gemaakt samen.”

Fundament
De tweede helft van het seizoen kwamen de Leidenaren ongeslagen door. “Op de lange baan werd een fundament gelegd in het vertrouwen en de motivatie voor de rest van het seizoen”, weet Warmerdam. De Head werd als eerste gewonnen. “Ik voelde eerst vooral ongeloof. Ik dacht ‘kan dat wel?’ Bij de Damen wonnen we voor het eerst een boord-aan-boordrace en toen had ik dat gevoel weer, vooral omdat het erg spannend was.” Daarna hadden de vrouwen de smaak te pakken, ze lieten geen punt meer liggen.

Tof
De NSRF maakte het jaar compleet voor Warmerdam. Er werd gewonnen, de buit was binnen en een mooi seizoen werd afgesloten. “Alles was compleet.” Ook een van de allermooiste ervaringen van Warmerdam zelf vond buiten de boot plaats. “Bij de Hollandia fietste ik mee langs de kant. Ik heb me daar enorm trots gevoeld. Daar zag ik pas echt hoe oppermachtig onze acht was en hoe iedereen aan de kant dat beleeft. Iedereen was enthousiast. Tof om te zien hoe iedereen met ons meeleefde.”

Middengroep
De helft van de succesvolle acht is nog niet klaar. Vier vrouwen stromen dit seizoen door naar de middengroep. “We zoeken naar meer”, zegt Warmerdam vastbesloten. “Het tomeloze vertrouwen van afgelopen jaar hebben we nog steeds. We trainen veel en hard en we hebben er zin in. Het doel is dit jaar opnieuw te gaan knallen.”