Lisanne Brandsma snelt naar toptijd: 6:39,7

Algemeen Uitslagen Voorpagina

Bij de gisteren gehouden bondstesten voor talenten heeft Lisanne Brandsma van Skadi indruk gemaakt met een razendsnelle 6:39,7. Hoe dan ook vielen er bij de vrouwen veel snelle tijden te noteren.

“Voor mij was dit geen enorme verrassing. Ik heb ongeveer uitgevoerd wat ik vooraf had bedacht. Wel was het lekker om net onder die grens van de 6:40 te duiken. Een ruime verbetering van mijn persoonlijk record”, vertelde ze na afloop. Brandsma had eerder al het NK Indoorroeien (NKIR) gewonnen in een tijd van 6:45,9.

Onder 6:50
Naast Brandsma, roeiden er nog tal van vrouwen onder de 6:50. Er zijn in de recente geschiedenis olympische vrouwenachten geweest met een slechtere gemiddelde ergometerscore. Eerstvolgende was Rianne Schoo van Okeanos met 6:43,6. Inge Janssen, die niet met de nationale trainingsgroep is meegegaan naar Sevilla, kwam achter Brandsma tot een tijd van 6:44.

Utrecht
In haar kielzog finishten haar verenigingsgenoten van Orca, Annemarie Bernhard en Kyra de Vries in de 6:48. Rosa Bas zette 6:49 op de klokken, stadgenoot Marleen Verburgh (Triton/Willem III) kwam zelfs tot 6:46,6. Ymkje Clevering (Gyas) was met 6:48 eveneens bijzonder snel.

Lichtgewichten
Omgerekend maakte Roos de Jong van Proteus flink indruk door met slechts ruim 65 kilo net onder de 7 minuten te duiken. Snelste lichtgewicht bij de vrouwen was Amber van Zomeren in 7:12,8. Bij de lichte mannen zette de relatief onbekende Vincent de Vries van Orca de snelste tijd neer (6:21,3). Thuis op zijn vereniging Skøll kwam Lennart van Lierop weliswaar tot 6:17, maar die tijd werd niet op het gewenste gewicht van 75 kilo gedaan.

Afwezigheid
Slechts een deel van de talenten deed mee. Men moest hiervoor zijn uitgenodigd door de bondscoaches, maar ook was er een groep (onder andere de mannen van Laga) die ondanks de uitnodiging besloot de test thuis te doen. Nadeel hiervan is dat onderling vergelijken lastig wordt.

De Graaf
Een van de afwezigen was de winnaar van de NK Indoorroeien, Jochem Kostelijk. Hierdoor kon er geen hernieuwde strijd ontstaan tussen hem en Sander de Graaf van Thêta. Bij de NKIR bedroeg het verschil tussen hen slechts 0,4 seconde. De Graaf toonde zich nu bij de test superieur door naar een rappe 5:49,4 te roeien. Kostelijk kwam thuis niet verder dan 5:53. Achter De Graaf was Guillaume Krommenhoek (Skøll) de grote verrassing met een tijd van 5:54,5.

Junioren
Ook de junioren deden op de Bosbaan hun test. Bij absentie van Olav Molenaar snelde Thomas de Hertog van Willem III naar de snelste jongenstijd (6:16,0). Bij de meisjes was de nog jonge Isabel van Opzeeland (Die Leythe) ruim een minuut langzamer en daarmee het snelste meisje van de dag.

©NLroei, 26-2-2017