Lisanne Brandsma: “Ik heb lang gedacht dat ik tweede zou worden”

Algemeen

Ze pakte de titel bij het indoorroeien en liet met de overwinning van de Tromp Boat Races ook al zien in de boot hard te kunnen varen. Lisanne Brandsma lijkt één van de nieuwe talenten richting Tokyo.

De roeister van Skadi maakte er bij de NK Indoor een spannende strijd van met Rianne Schoo. Brandsma schoof pas in de laatste meters langs haar concurrent. “Ik heb lang gedacht dat ik tweede zou worden. Ik had zelfs pas na de finish door dat ik had gewonnen”, vertelt ze een kleine week later.

Uitstel
Haar winnende tijd van 6:45,9 was niet eens een persoonlijk record. Hoewel ze geen last had van een haperende ergometerdisplay, had ze dat – net als alle andere deelneemsters – wél van het uitstel van 45 minuten vlak voor haar race. “Ik heb ongeveer gedaan wat ik van te voren had bedacht, maar had vooral het middenstuk harder door willen roeien. Hierdoor zat ik drie seconden boven de tijd die ik bij de bondstest afgelopen maart had behaald. Voor dit stadium van het seizoen een prima tijd.”

Moeizaam
Brandsma heeft inmiddels vier jaar wedstrijdroei-ervaring en viel vorig jaar al op met snelle ergometertijden. In de boot ging het afgelopen seizoen echter niet volgens plan. “We mikten op een uitzending naar de FISU WK in de vier en dat lukte helaas niet.”

Verbeteren
De roeister twijfelde even of ze wel door moest gaan met roeien. Toch besloot Brandsma het trainen na de zomer weer op te pakken. “We hadden op Skadi een leuke groep ouderejaars skiffeuses met wie ik kon trainen en ik blijf het uitdagend vinden me te verbeteren. Dan zie ik vanzelf wel waar het schip strandt.”

Skiffblik
De studente geneeskunde won niet veel later de Tromp Boat Races in de skiff, een opzienbarende prestatie voor iemand die voorheen vooral in vermogen uitblonk. Toch blijft Brandsma bescheiden. “Het was mijn eerste skiffblik, dus ik was er heel blij mee. Maar er deden echter weinig toproeiers mee. Dus wat die overwinning nou precies zegt, weet ik niet.”

Tokyo
Ze durft dan ook niet automatisch te denken aan een vervolg bij de bond of nog verder: deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. “Ik heb zeker de ambitie om internationaal te roeien en dat komt als ik deze lijn vasthoud ook wel dichterbij, maar voor nu is mijn doel nog steeds vooral beter te worden en in een klein nummer echt hard gaan. Daar valt nog genoeg te halen.”

Silverskiff
Brandsma roeide dit jaar al voor het eerst buiten de landsgrenzen toen ze met haar Rotterdamse trainingsmaatjes meedeed aan de Silverskiff in Turijn. “Een bizarre ervaring. Alles was anders dan hoe wedstrijden in Nederland gaan. Sowieso een compleet andere omgeving, maar ook stroming, een keerboei en een race over elf kilometer. Hoe pak je dat aan?”

Voorbeeld
Het was het idee van de ervaren coaches Wouter Weerheijm en Ans Rom Colthoff die de groep begeleiden. “Mede dankzij hen is er nu een wat grotere groep ouderejaars roeisters, voor Skadi een vrij unieke situatie. Al heeft het goud van Maaike Head bij de Olympische Spelen natuurlijk ook voor een mooie impuls gezorgd. Hopelijk inspireert dit alles jongerejaars roeiers door te gaan met roeien.”

©NLroei, 20-12-2016