Universiteit Utrecht torpedeert roeibaan

Kort

De Universiteit Utrecht ziet een roeibaan bij haar Uithofcampus toch niet zitten. Zij meent dat een roei-accomodatie van 2200 x 100 meter aan de zuidzijde van het universiteitscomplex “een zeer omvangrijk element in het bestaande landschap zou zijn.” Waarmee de universiteitsbazen willen zeggen dat de benodigde waterbak simpelweg te groot is. De onderwijsgigant (30.000 studenten) rondde recent een (on)haalbaarheidsonderzoek af.

Ondertussen verslechtert het bestaande trainingswater van de 2000 Utrechtse roeiers permanent. Naar verwachting gaat een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad donderdag aanstaande akkoord met de aanleg van een insteekhaven aan het Merwedekanaal. Dat wordt de zoveelste aantasting van de veiligheid en bevaarbaarheid van het enige Utrechtse roeiwater, nog meer onheil is in aantocht. De laatste mogelijkheid van een roeibaan nabij de stad Utrecht is haalbaar in de polder Rijnenburg, maar de ontwikkeling daarvan is door de huizenmarktcrisis stil komen te liggen.

Dependance
Orca en Triton houden ondertussen een inzamelingsactie voor het openen van een tijdelijke dependance voor hun wedstrijdroeiers in Vianen.