Nereus vestigt ‘wereldrecord’ bij eerste ‘The Hour’

Algemeen

Gisteren roeide een tiental achten een uur lang zo hard mogelijk. Een ouderejaars zware mannenacht van Nereus legde in die tijd 16.563 meters op de Ringvaart tussen Amsterdam en Haarlem af. Dat is volgens de organisatie een werelduurrecord.

Organisator Jan Vegter, die ook aan de wieg stond van de Heineken vierkamp, is ambitieus. Binnen tien jaar moet ‘The Hour’ uitgroeien tot een groot internationaal evenement. “Dit is een uniek concept dat nergens ter wereld wordt gebruikt. Vanwege de opzet kunnen er ongelimiteerd ploegen meedoen”, stelt hij.

Ringvaart
De oud-roeier van Het Spaarne en Nereus liep al zo’n veertig jaar rond met het idee. “Toen er vroeger nog amper botentransporten waren, roeide ik als jochie dan ook vaak voor een wedstrijd de boten over van Het Spaarne naar Amsterdam. Ik vroeg me toen al af waarom er op de Ringvaart geen wedstrijd werd gehouden en dan over tijd in plaats van afstand.”

Roeilocaties
Ongeveer tien jaar geleden onderzocht hij met de inmiddels overleden KNRB-instructeur Chris van Winden zoveel mogelijk Nederlandse roeilocaties om de meest ideale plek te vinden waar een uur lang non-stop geroeid kon worden. Ze kwamen uiteindelijk toch uit op de Ringvaart. “Je kan hier continu rechtuit blijven roeien, alleen bij Boesingheliede is een chicane die lastig te nemen is. Voordeel is ook dat je zonder bukken onder alle bruggen door kunt.”

App
Het tragisch overlijden van Van Winden zorgde voor uitstel, maar vorig jaar experimenteerde een aantal ploegen van de organiserende vereniging Het Spaarne met het concept. Er werd tegelijkertijd door twee Spaarneroeiers een speciale App ontwikkeld, waarbij afstand, tijd en tempo van alle ploegen worden bijgehouden en waarop de wedstrijd kan worden gevolgd.

1928
Na het geslaagde experiment werd het dit jaar voor het eerst een echte nationale wedstrijd uitgeschreven. De start was bij Sloten, op dezelfde plek waar in 1928 de finishlijn lag van het olympische roeitoernooi. De winnende acht van Nereus bereikte uiteindelijk bijna het Cruquius-gemaal vlakbij roeivereniging Het Spaarne. De winnende vrouwenacht van Amphitrite moest ruim vier kilometer eerder stoppen met roeien. Via de genoemde app kon de wedstrijd in het botenhuis van Het Spaarne ‘live’ op een scherm gevolgd worden.

©NLroei, 19-12-2016

2 thoughts on “Nereus vestigt ‘wereldrecord’ bij eerste ‘The Hour’

Comments are closed.