NLroei eerstejaars: “We moeten scherp blijven en hard trainen”

Algemeen

De Winterwedstrijden stonden dit weekeinde symbool voor de seizoensopening bij de eerstejaars. Laga, Skadi, Nereus en Okeanos gingen er met de meeste punten vandoor.

De lichte vrouwendubbelvier-met van Okeanos won met de grootste voorsprong op een in lente-achtige gehuld Schiekanaal. Met ruim zes seconden voorsprong waren de lichte mannen uit de acht van Nereus de rest te snel af. De vrouwenacht van Skadi stak met tien punten boven de rest uit. Het spannendst was de uitslag van de mannenachten, waar Laga Nereus met slechts een seconde de baas was.

NKIR
“Bij de NKIR was het al spannend”, zegt Lagacoach Jimmy Iliohan. “Toen won Nereus nipt en zaten wij hen op de hielen, nu is dat andersom.” De Lagamannen waren al voorbereid op deze strijd. “We hadden de jongens al duidelijk gemaakt dat ze in Amsterdam vast ook flink getraind zullen hebben. Deze wedstrijd bewijst dat we scherp moeten blijven en hard moeten trainen”, blikt de coach terug. “De volgende keer gaat het anders weer de andere kant op.”

Werken
Ook Skadicoach Maarten Blok van de vrouwenacht kijkt met een schuin oog naar de NKIR. “Toen zijn we tweede geworden, maar de concurrentie van de eerste vijf ploegen lag dicht bij elkaar. Ik had niet verwacht dat we nu met tien seconden verschil zouden winnen. Tegelijk is tien seconden op vijf kilometer niet alsof de concurrentie daar nooit meer bij kan komen. We moeten blijven werken en we blijven vooral ook nuchter.” 
Klappen
Blok weet in elk geval wat er goed ging tijdens het racen: “Ons doel was om er hard in te vliegen en vijf kilometer lang harde klappen te maken. En dan zie je inderdaad dat ze daardoor hard zijn gegaan. Het was vooral opvallend dat ze echt heel goed samen zaten in de race. De stuurvrouw heeft daar goed bij geholpen. Ze kon de ploeg goed bij elkaar houden.”

Samenroeien
Ook Iliohan kijkt terug op een goede race van zijn coachploeg. “Zeker de eerste 1500 meter was voor hun doen strak en op niveau. Later in de race viel dat wel eens een beetje weg, maar dat hebben ze dan weer goed kunnen oppakken. De kracht zat in de lange halen. Dat hebben ze goed weten te pakken in de race.” Ook de Lagacoach zag zijn ploeg goed samen roeiend de Schie over racen. “Samen roeien loont.”