Laga-skiffeur Edwin van der Maarel: vroege én snelle leerling

Achtergrond Voorpagina

Deze week won Edwin van der Maarel de juniorencategorie bij de Winterwedstrijden. Opmerkelijk feit: deze junior roeit bij studentenvereniging Laga.

Afgelopen najaar liet de 17-jarige Delftenaar al van zich horen bij de Tromp Boat Races en de Hel van het Noorden, waar hij respectievelijk een tweede en een derde plaats behaalde. Dat Van der Maarel nu de winst pakte was voor hem ook een verrassing. “Dit viel buiten mijn verwachting. Het scheelde natuurlijk dat de wedstrijd op mijn eigen trainingswater was. Het sturen gaf me een klein voordeel.”

Soustons
Ook wijst Van der Maarel naar het trainingskamp in het Zuid-Franse Soustons, waar de gehele wedstrijdsectie van Laga vlak voor de Winterwedstrijden vertoefde. “Naast dat het heel gezellig was, heb ik daar enorm veel stappen gezet. Dat betaalde zich hier uit. Het maakt veel uit om even alleen met roeien bezig te zijn en twee keer per dag te kunnen trainen in plaats van één keer.”

Vereniging
De skiffeur roeide tot dit seizoen bij DDS in Delft, maar kwam daar niet tot grootse successen. Toen zijn coaches ermee stopten en er geen vervanger voorhanden was, ging hij verder kijken. “Ik studeer inmiddels HBO Werktuigbouwkunde in Rotterdam, maar ik wilde nog bij mijn ouders blijven wonen. Toen ben ik gaan kijken bij Proteus en Laga. Die laatste vereniging sprak me net wat meer aan.”

Youssifou
Daar bleek hij meer dan welkom te zijn. “Het scheelde enorm dat onze president, Laila Youssifou, ook al als junior bij Laga was komen roeien. Zij wist dus uit eigen ervaring hoe dat kon zijn en was enthousiast over mijn plan. En ik moet zeggen, ik ben echt super goed opgevangen. Beter dan ik vooraf had kunnen dromen.”

Ouderejaars
Van der Maarel traint samen met de ouderejaars zware roeiers, waarvan er steeds ook een aantal in de skiff zitten. Dat hij nu zoveel harder roeit dan vorig jaar wijdt hij vooral aan deze gezamenlijke trainingen. “Je zweept elkaar op. Daarnaast train ik nu met zeven a acht trainingen in de week een stuk meer dan vorig jaar, dat maakt ook een verschil.”

Sfeer
De wat studentikoze sfeer op de vereniging spreekt hem erg aan. Totaal anders dan wat hij op burgervereniging DDS mee maakte. “Hier draait alles om wedstrijdroeien, een totaal andere insteek. Uiteraard wel in combinatie met studeren, want dat is ook belangrijk.”

Blijven
Moeite om als junior zijn plek te vinden tussen de studenten had hij niet. “Ik heb me denk ik snel genoeg roeiend bewezen”, zegt hij lachend. Hij is dan ook niet van plan volgend jaar alsnog van vereniging of stad te veranderen. “Aan het begin van het jaar was ik daar nog niet zeker van, maar als ik zie hoe goed het nu bevalt, hoef ik niet meer weg.”

WK
Voordat het zover is, wacht echter nog een heel seizoen vol wedstrijden, hopelijk eindigend in een uitzending naar een internationaal toernooi. “Ik wil natuurlijk graag naar het Junioren WK. Daarvoor moet ik eerst bij het NK Klein hard skiffen. Daarna hoop ik meer duidelijkheid te krijgen over welke nummers er worden gemaakt en waarvoor ik in aanmerking kom.”

©NLroei, 24-2-2017