Lichte kampioene Zoe McBride boekt ook succes als zwaargewicht

Kort

Tweevoudig lichtgewicht wereldkampioene Zoe McBride won afgelopen weekend de nationale kampioenschappen in haar thuisland Nieuw-Zeeland. Na twee internationale eretitels als lichtgewicht, is dit haar eerste nationale goud in het zware veld.

“Ik was vrij zenuwachtig. Ik wist dat ik het vermogen had om te winnen, maar ik wist niet of het zou lukken”, zegt McBride tegen de Nieuw-Zeelandse krant Stuff. Winnaars van nationale topdivisies ontvangen een zogenaamde ‘red coat’. Die rode jas ziet McBride nog steeds een hoogtepunt: “Het is iets dat ik al zo lang wilde winnen. Om dat te doen in een van de meest concurrerende velden is erg bijzonder.”

Schop
Het roeien in Nieuw-Zeeland is aardig op de schop gegaan de laatste tijd. Skiffeuse Emma Twigg zette na Rio een punt achter haar carrière. Negenvoudig nationaal kampioen Mahé Drysdale deed niet mee en ook de bekende Hamish Bond ontbrak verscheen niet ten tonele. Drysdale neemt een jaar vrij en Bond is aan het fietsen. Bij de mannen leverde hun afwezigheid een minder bekende winnaar op: Robbie Manson. Manson werd in Rio elfde in de mannen dubbeltwee. “Ik wilde dit zo graag”, uit hij tegen de krant.

Keijser
Begin dit jaar trainde onze eigen Nederlandse sb-kampioene Marieke Keijser nog samen met de nieuwe Nieuw-Zeelandse draagster van de rode jas. Ze stapten vaak in de dubbeltwee.