Marieke Keijser: “Onder de zeven op de ergo staat op mijn to-do-lijst”

Algemeen

Voor het tweede jaar op rij won Marieke Keijser een NLroeiverkiezing als roeier van het jaar. De Rotterdamse timmert door en stelt scherpe doelen voor 2017: “Onder de 7 minuten gaan op ergo staat nog op mijn to-do-lijst, maar misschien moet ik mezelf wat meer tijd gunnen dan een jaartje. De doelen zijn in ieder geval genieten en hard roeien.”

Keijser mocht haar prijzenkast dit jaar aanvullen met wereldbeker goud en zilver en een wereldtitel. “Ik heb veel moois meegemaakt”, blikt ze terug. “Winnen op de WK was gaaf, maar denk dat het tofste gevoel is geweest tijdens de wereldbeker in Poznan. Ook al won ik daar niet, daar had ik echt niet meer kunnen geven. Dankzij alle goede tegenstanders kon ik echt heel diep gaan. Ik eindigde maar een seconde achter de wereldrecordhoudster en ik had een persoonlijk record.”

McBride
Ook Maascoach Thomas Notermans noemt diezelfde race hét moment van 2016. “Ze roeide er tegen de Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Zoe McBride. Halverwege kwam McBride langszij, maar Keijser kwam terug en finishte op slechts een tel achter haar”, zegt Notermans. In Polen heeft Keijser contact gemaakt met McBride en dat leverde haar een trainingskamp in Nieuw-Zeeland op. “De coach van McBride was onder de indruk en kwam Marieke een handje geven”, zegt Notermans.

Trainingskamp
Deze week traint Keijser mee met McBride. Ze was voor familiebezoek in Nieuw-Zeeland, maar kon na de feestdagen meedraaien met de Kiwi’s. “Toen ik de Nieuw-Zeelandse coach sprak vertelde ik hem dat ik naar Nieuw-Zeeland zou gaan, een paar e-mails later en alles was geregeld. Ik kon meedoen”, zegt Keijser over haar trainingskamp.

Bijkomen
Keijser heeft kunnen leren van de wereldkampioene. “Uiteindelijk deden we alle boottrainingen in de dubbeltwee”, zegt ze. “Nieuw-Zeelanders staat erom bekend keihard te trainen en veel kilometers te maken. En dat doen ze ook. Een kleine week meedraaien is leerzaam. Al ben ik blij dat mijn handen nu tijd krijgen om bij te komen.”

Meetrainer
Terug in Nederland zal Keijser aansluiting vinden bij het nationale roeiteam. Keijser: “Ik ben nu een meetrainer bij het nationale team voor twee dagen in de week, tot de NK. Ik ga het bondsprogramma wel volledig volgen.” De andere dagen traint ze met Notermans in Rotterdam. “Het is goed dat ze nu meedraait bij de bond”, zegt Notermans. “Dat is een logische volgende stap.” Het contact met vrouwencoach Josy Verdonkschot is goed en er ligt een gemeenschappelijk schema volgens de Rotterdamse coach.

Trammelant
Afgelopen seizoen begon voor Keijser met trammelant met diezelfde bond. Dat is allemaal bijgelegd. “Ik wilde vorig jaar alleen maar bewijzen dat ik hard roeide. Toen ik niet met Amber van Zomeren in de dubbeltwee kon starten, wist ik dat het voor mij voorbij was. Daarna was het vooral social media die het groot maakten. Ik ben blij voor Maaike Head en Ilse Paulis, ik kan niet anders dan heel veel respect hebben wat ze dit seizoen hebben gedaan”, besluit ze.

Coachcongres
Keijser en Notermans blijven aan elkaar verbonden komend seizoen. Waar de een leert in Nieuw-Zeeland, doet de ander dat in Canada. Notermans won vorige maand een reis naar het FISA-coachcongres in Vancouver eind januari. “Daar staat een mooi programma en er zijn topcoaches aanwezig”, aldus Notermans.