Hessel Evertse: “Ik werd in een adem genoemd met Marc Overmars”

Algemeen

Via Trouw liet de niet-meer-geschorste technisch roeibondsdirecteur Hessel Evertse gisteren van zich horen. Of zijn framing nou slim gekozen is, of juist niet, maar hij haalt zelf zijn ontslagen TD-collega van Ajax aan: “Ik werd in een adem genoemd met Marc Overmars. Om mijn vrouw en kinderen er onder te zien lijden, doet veel pijn”, zei Evertse tegen Thomas Sijtsma van Trouw over zijn schorsing en de publiciteit die daarmee gepaard ging.

Evertse deed in de afgelopen periode aan zelfreflectie, de hand ging in eigen boezem. “Ik communiceer af en toe hard en scherp”. Maar hij haalt ook snel zijn hand er weer uit en wijst naar anderen. “Soms zijn onze ambities te hoog voor wat de organisatie aankan. Daar hebben we allemaal last van. Sporters en coaches zijn professioneel, de bestuurders meer de amateurs en liefhebbers”, zegt de TD. Hij voegt eraan toe dat hij niet boos is, noch rancune voelt. Op speaking terms met het bestuur is hij echter nog niet.

Voorbarig
Commissaris Sjoerd Hamburger geeft in Trouw volmondig toe – dat is zo goed als uniek voor een roeibondsbestuurder – dat hij veel te voorbarig was met de schorsing van Evertse:.”We gingen te kort door de bocht”, aldus Hamburger.

In een ander Trouwartikel komen twee hoogleraren aan het woord over onderzoeksbureau Fijbes dat door de KNRB was ingehuurd, maar ook andere bonden doorlichtte. Professor Michiel de Vries zegt geschokt te zijn. Hij hekelt vooral de summiere onderbouwing van de vergaande conclusies die Fijbes trok.

Vogelvrij
‘Als ik het lees, zeg ik: er is niks gebeurd. In sommige gevallen zijn te weinig mensen gesproken en wordt er te zwaar gehangen aan klachten van sommige sporters. Die zoeken hun eigen falen nooit bij zichzelf. Als we als land zo doorgaan worden leidinggevenden in de sport vogelvrij verklaard”, zei bestuurskundige De Vries.

Ook Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, heeft kritiek op de onderzoeksmethodiek en de wijze hoe daarmee wordt omgegaan. “Het neigt in deze onderzoeken heel erg naar: ‘hij heeft dit en dit gezegd, laten we ingrijpen.” Olfers benadrukt ook dat het vooral belangrijk is slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te erkennen.

Ondertussen werkt Hamburger samen met een deel van de bondsstaf aan een verbeterplan voor het topsportklimaat.